Er zijn tal van redenen om vaker kurkuma te gebruiken. Dit geeloranje kruid heeft namelijk veel belangrijke gezondheidsvoordelen. In dit artikel vind je daarom 15 manieren om kurkuma aan je eten en drinken toe te voegen. Er zitten zeker manieren tussen die je nog niet kende.

We schreven eerder over de gezondheidsvoordelen van kurkuma in dit artikel[B1].

1: Kruid en kleur je rijst

Kurkuma smaakt heerlijk bij rijst en geeft je rijst meteen een mooie kleur. Voeg daarom een lepeltje kurkuma toe als je rijst kookt.

2: In je soep

Zowel kippensoep als groentesoep smaken heerlijk met wat kurkuma. Ook soepen met een warme smaak, zoals wortel- en pompoensoep zijn zeer geschikt om kurkuma aan toe te voegen.

3: Bij je groentes

Wok of rooster je groentes? Voeg hier dan een flinke snuf kurkuma aan toe. Vooral bloemkool, zoete aardappelen, pompoen, wortels en rapen vormen een goede combinatie met dit kruid.

4: Kurkumashot met olijfolie

Een makkelijke manier om dagelijks kurkuma binnen te krijgen is een kurkumashotje maken. Hiervoor roer je een theelepel olijfolie, een halve theelepel kurkumapoeder en een flinke snuf zwarte peper door elkaar. Je kan eventueel ook nog een scheutje citroensap toevoegen. De combinatie van deze ingrediënten zorgt ervoor dat je de voedingsstoffen beter opneemt.

5: Kant-en-klare kurkumathee

In de supermarkt en in biologische winkels zijn verschillende theesmaken te vinden die kurkuma bevatten. Vaak wordt de kurkuma gecombineerd met gember, wat ook een erg gezond specerij is.

6: Zelf kurkumathee maken

Je kan ook prima zelf kurkumathee maken. Dit kan met schijfjes verse kurkuma of met kurkumapoeder. Combineer je kurkumathee met wat gember, kaneel, zwarte peper en/of wat citroenschijfjes.

7: Maak golden milk

Golden milk, oftewel kurkuma latte, is een gezond drankje van (plantaardige) melk en diverse kruiden. Breng wat (amandel)melk aan de kook met kurkuma, kaneel, gember en een klein beetje kokosolie. Zoet de golden milk eventueel met wat honing.

8: Voeg kurkuma toe aan je smoothie

Voeg wat verse kurkumaschijfjes of wat kurkumapoeder toe aan je smoothie om deze extra gezond te maken. Je hoeft niet per se op zoek naar smoothie recepten met kurkuma, je kan dit kruid ook gewoon toevoegen aan je eigen favoriete smoothies. Hou er rekening mee dat de smoothie hierdoor scherp van smaak wordt. Om de smaak te verzachten, kun je een eetlepel limoensap door je smoothie mixen.

9: Kurkuma saladedressing

Kurkumadressing klinkt misschien niet zo voor de hand liggend, maar het is enorm gezond en lekker. Voor de basis van de kurkuma saladedressing gebruik je olijfolie, citroensap, kurkumapoeder en een snuf zeezout en zwarte peper. Hier kan je eventueel ook nog geprakte avocado, knoflook en/of honing aan toevoegen.

10: Kurkuma door je puree

Kurkuma kan je ook prima toevoegen aan groentepuree. Bijvoorbeeld aan puree van wortel, zoete aardappel, pompoen of bloemkool. Maar ook bij gewone aardappelpuree zorgt kurkuma voor een verrassende smaak.

11: Kurkuma in kruidenmixen

Kerriepoeder heeft zijn typische gele kleur te danken aan de kurkuma die erin zit. Vaker kerriepoeder gebruiken bij het koken is dus ook een prima manier om meer kurkuma binnen te krijgen. Ook in de Marokkaanse kruidenmix ras el hanout en diverse Indiase kruidenmixen voor curry’s is kurkuma te vinden. Bij de gerechten waar je deze kruidenmixen voor gebruikt, kan je ook prima nog wat extra kurkuma toevoegen.

12: Kipmarinade met kurkuma

Met kip kan je qua kruiden alle kanten op. Ook kurkuma vormt een prima combinatie met kip. Voeg daarom ook een (half) theelepeltje kurkuma toe aan je kipmarinade.

13: Kurkuma met honing

Is een dagelijks kurkumashotje niet jouw ding? Neem dan in plaats van dit shotje een halve theelepel honing en voeg hier een halve theelepel kurkumapoeder aan toe.

14: Maak je eigen mosterd

Zelf mosterd maken is zo gedaan. Naast de kurkuma, zijn ook de mosterdzaadjes erg gezond. Je hebt hiervoor een half kopje gemalen mosterdzaad, twee eetlepels azijn, een eetlepel water, een theelepel zeezout en een theelepel kurkuma nodig.

15: Kurkumacapsules

Als laatste de allermakkelijkste manier om kurkuma binnen te krijgen: capsules. Aangezien dit kruid steeds populairder wordt, zijn deze capsules gemakkelijk verkrijgbaar, zowel in de winkel als online[B2].