Vet eten hoeft zeker niet ongezond te zijn. Sterker nog: voor een optimale gezondheid heb je vetten heel hard nodig. In dit artikel zetten we daarom 6 voedingsmiddelen voor je op een rij die bewijzen dat vet en gezond perfect samengaan.

Bang dat dit vette eten je dik zal maken? Onderaan dit artikel lees je waarom vet niet vet maakt.

1: Makreel

Uit onderzoek blijkt dat vis eten helpt om je hart en hersenen in topconditie te houden. Vette vis scoort hierbij het beste, doordat het rijk is aan omega 3-vetzuren. Deze vetzuren dragen bij aan gezonde aderen en het voorkomen van een hoge bloeddruk.

Makreel is een goed voorbeeld van vette vis. Het bevat naast omega 3 ook hoogwaardige eiwitten en vitamine D.

Andere vette vissoorten zijn zalm, forel, sardines, tonijn en haring.

2: Avocado

Avocado’s bevatten gezonde vetten, mineralen, foliumzuur en vitamine B5, B6 en C.

Er wordt wel eens gedacht dat vetrijke voeding slecht is voor je cholesterolwaardes, maar dit klopt niet. Avocado’s zijn het bewijs. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks avocado eten helpt om je LDL-cholesterol (het ongezonde cholesterol) te verlagen. Bij de proefpersonen werd een verlaging van wel 22% vastgesteld.

Daarnaast helpen avocado’s om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, gewrichtspijn bij artritis te verminderen en je gezichtsvermogen te beschermen.

3: Walnoten

Walnoten zijn een van de beste plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren. Ze bevatten omega 3 in de vorm van ALA.

ALA helpt om ontstekingen tegen te gaan en is goed voor je hart en hersenen. Het eten van walnoten wordt zelfs gelinkt aan een beter geheugen.

Verder zijn walnoten een goede bron van antioxidanten, vitamine B6, vitamine E, foliumzuur, koper, fosfor en mangaan.

4: Lijnzaad

Ook lijnzaad is een goede plantaardige bron van omega 3. Daarnaast bevat het diverse B-vitamines, calcium, ijzer, mangaan, kalium en zink.

Lijnzaad is ook rijk aan magnesium. Van dit mineraal krijgen veel mensen niet genoeg binnen, terwijl het erg belangrijk is. Magnesium hebben we nodig om energie uit onze voeding te halen en voor gezonde spieren, zenuwen en hersenen.

Verder is lijnzaad goed voor je spijsvertering en stoelgang. In combinatie met voldoende vocht helpt het om obstipatie te voorkomen.

5: Kokosolie

Kokosolie is rijk aan laurinezuur. Dit levert veel gezondheidsvoordelen op. Het bestrijdt bacteriën, virussen en schimmels, het helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en het remt ontstekingen.

Daarnaast kan kokosolie je goede cholesterolgehalte (HDL) verhogen en de symptomen van alzheimer verminderen.

6: Olijfolie

Olijfolie zit vol antioxidanten en kan helpen om (chronische) ontstekingen te bestrijden.

Daarnaast kan het je risico op hart- en vaatziektes aanzienlijk verkleinen. Het helpt namelijk tegen een hoge bloeddruk en het beschermt tegen de oxidatie van LDL-cholesterol.

Ook voor je hersenen is olijfolie goed: het bevat een stofje dat helpt om zogeheten amyloïde plaques in je hersenen te verminderen. Hierdoor daalt de kans op alzheimer.

Vet maakt niet vet

Helaas wordt nog steeds vaak gedacht dat we dik worden van vet eten. En dat een vetarm eetpatroon de beste manier is om af te slanken.

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit niet klopt. Koolhydraatarm eten is veel effectiever dan vetarm eten. Bij een vetarm dieet is de kans bovendien groter dat je te maken krijgt met een jojo-effect. Wat inhoudt dat je wel afslankt, maar dat de kilo’s er al snel weer terug aan zitten.

Minder koolhydraten

Een dieet met minder koolhydraten en meer vetten en eiwitten is de beste keuze. Hiermee:

  • Houd je je bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor je vetverbranding veel makkelijker geactiveerd wordt.
  • Breng je je hormoonhuishouding in balans, wat je vetverbranding ook ten goede komt.
  • Heb je weinig of zelfs helemaal geen last van honger, zodat je dieet makkelijk vol te houden is.

Kies verstandig

Vet eten hoeft dus zeker geen dikmaker te zijn, maar kies wel verstandig. Kies voor natuurlijke en gezonde vetbronnen, zoals die uit dit artikel.

Vetbronnen zoals koek, gebak, chips, zoutjes en fastfood kan je uiteraard beter laten staan. Deze dragen namelijk wel bij aan overgewicht en zijn schadelijk voor je gezondheid.

Om te onthouden

Vet en gezond gaan prima samen. Makreel, avocado’s, walnoten, lijnzaad, kokosolie en olijfolie zijn hier goede voorbeelden van.

Van dit vetrijke eten hoef je niet dik te worden. Het kan je juist helpen om op een gezonde manier en zonder honger af te vallen.

Bron: puurfiguur.nl

Onderzoeken: Djoussé L, Akinkuolie AO, Wu JH, Ding EL, Gaziano JM, Clin Nutr, 2012. Morris MC, Evans DA, Tangney CC, Bienias JL, Wilson RS, Arch Neurol, 2005. López Ledesma R, Frati Munari AC, Hernández Domínguez BC, Cervantes Montalvo S, Hernández Luna MH, Juárez C, Morán Lira S, Arch Med Res, 1996. Valls-Pedret C, Lamuela-Raventós RM, Medina-Remón A, Quintana M, Corella D, Pintó X, Martínez-González MÁ, Estruch R, Ros E, J Alzheimers Dis, 2012.