Zaden en pitten zitten bomvol voedingsstoffen. Lijnzaad is hier een geweldig voorbeeld van. Deze zaadjes worden gelinkt aan belangrijke gezondheidsvoordelen. In dit artikel zetten we ze voor je op een rij.

1: Geweldige bron van omega 3-vetzuren

Vette vis is de allerbeste bron van omega 3, maar er zijn ook een aantal plantaardige toppers. Lijnzaad hoort hierbij.

Er zijn verschillende vormen van omega 3-vetzuren. Lijnzaad bevat omega 3 in de vorm van ALA. Een grote studie, waarbij de resultaten van 27 onderzoeken naast elkaar werden gelegd, toonde een link aan tussen ALA en een 14% lager risico op hartziektes.

Daarnaast zijn er ook onderzoeken die ALA linken aan:

  • Een lager risico op een beroerte
  • Het verminderen van ontstekingen in de aderen
  • Het voorkomen van cholesterolafzetting in de bloedvaten van het hart

Dit zijn al genoeg redenen om vaker lijnzaad te eten. Maar er is nog veel meer. Omega 3-vetzuren zijn namelijk ook goed voor onze:

  • Weerstand
  • Huid
  • Hersenen
  • Ogen
  • Celmembranen

2: Zeer rijk aan lignanen

Lignanen zijn plantenstofjes die als krachtige antioxidanten werken. Ze helpen op verschillende manieren om je lichaam gezond te houden. Onderzoekers denken zelfs dat ze kunnen bijdragen aan een lager risico op kanker.

Lijnzaad is bij uitstek de beste bron van lignanen.

3: Bomvol vezels

Vezelrijke voeding is erg belangrijk voor een optimale gezondheid. Helaas krijgen veel Nederlanders te weinig vezels binnen. Iedere dag wat lijnzaad eten helpt je om wel voldoende vezels binnen te krijgen. Een eetlepel van deze zaadjes bevat maar liefst 3 gram vezels.

Vezels helpen onder andere om:

  • Je darmen gezond te houden
  • Obstipatie te voorkomen
  • De goede bacteriën in je darmen te voeden (voor een gezonde darmflora)
  • Je bloedsuikerspiegel stabiel te houden
  • Je eetlust onder controle te houden

4: Gezonde cholesterolwaardes

Lijnzaad kan een positieve invloed hebben op je cholesterolwaardes. Dit bleek onder andere uit een onderzoek waarbij de proefpersonen een verhoogd cholesterol hadden.

Zij namen drie maanden lang iedere dag drie eetlepels lijnzaadpoeder. Na deze periode was hun LDL-cholesterol met bijna 20% gedaald. LDL-cholesterol is het “slechte” cholesterol. Hun totale cholesterolwaarde daalde met 17%.

5: Een gezonde bloeddruk

Heb je een te hoge bloeddruk? Dan heeft lijnzaad nog een extra gezondheidsvoordeel. Het kan namelijk helpen om je bloeddruk te verlagen. Op zichzelf of naast bloeddrukverlagende medicatie.

Een gezonde bloeddruk helpt om je hart en bloedvaten in topconditie te houden en verkleint het risico op aandoeningen.

Belangrijk: als je bloeddrukverlagende medicatie slikt, is het uiteraard niet de bedoeling om dit te vervangen met lijnzaad. Als je wilt proberen om minder medicatie te nemen, dien je dit altijd eerst met je arts te bespreken.

6: Eiwitrijk

Lijnzaad bevat eiwitten van goede kwaliteit. Dit maakt de zaadjes extra gezond voor mensen die geen of weinig dierlijke producten eten.

Eiwitten gebruikt ons lichaam voor het maken van enzymen, hormonen en neurotransmitters. Ook voor gezonde en sterke spieren zijn eiwitten onmisbaar.

7: Een slank lichaam

Lijnzaad kan bijdragen aan een slank lichaam. Dit komt onder andere door de vezels en eiwitten die het bevat. Die geven je een voldaan gevoel, zodat het makkelijker wordt om minder te eten.

Deze factoren spelen hierbij een rol:

  • Vezels en eiwitten worden langzaam verteerd, waardoor je maag langer gevuld blijft.
  • Eiwitten stimuleren de aanmaak van leptine. Dit is een hormoon dat je lichaam het signaal geeft dat je genoeg gegeten hebt. Het wordt daarom ook wel het verzadigingshormoon genoemd.
  • Eiwitten remmen de aanmaak van ghreline af. Dit is een hongerhormoon: het vertelt je lichaam dat er eten nodig is.
  • De vezels dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit helpt bij het voorkomen van energiedipjes en eetbuien. Bovendien verbrand je makkelijker vet als je bloedsuikerspiegel stabiel is.

Om te onthouden

Lijnzaadjes zijn klein, maar hun gezondheidsvoordelen zijn groot. Ze zijn rijk aan omega 3, vezels, lignanen en eiwitten. Hierdoor hebben ze een positief effect op onder andere je hart, bloedvaten, darmen en bloedsuikerspiegel.

Bronnen: Pan A, Chen M, Chowdhury R, Wu JH, Sun Q, Campos H, Mozaffarian D, Hu FB, Am J Clin Nutr, 2012. Blondeau N, Lipsky RH, Bourourou M, Duncan MW, Gorelick PB, Marini AM, Biomed Res Int, 2015. Blondeau N, Biochimie, 2016. Francis AA, Deniset JF, Austria JA, LaValleé RK, Maddaford GG, Hedley TE, Dibrov E, Pierce GN, Am J Physiol Heart Circ Physiol, 2013. Lowcock EC, Cotterchio M, Boucher BA, Cancer Causes Control, 2013. Demark-Wahnefried W, Robertson CN, Walther PJ, Polascik TJ, Paulson DF, Vollmer RT, Urology, 2004. Saxena S, Katare C, Biomed J, 2014.