Als het om gezond eten gaat, kom je regelmatig de term antioxidanten tegen. Maar wat zijn dit nu eigenlijk precies? Wat doen ze voor onze gezondheid? En hoe zorg je ervoor dat je er meer van binnenkrijgt? We hebben het hieronder allemaal voor je op een rij gezet.

Waar hebben we antioxidanten voor nodig?

Antioxidanten hebben we nodig om ons lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Laten we daarom eerst uitleggen wat vrije radicalen zijn en waarom ze schadelijk kunnen zijn voor je lichaam.

Vrije radicalen zijn moleculen die een deeltje missen. Dit missende deeltje “stelen” ze vervolgens van andere cellen om zelf weer compleet te worden. Dit deeltje kan van je lichaamscellen “gestolen” worden, waardoor ze beschadigd raken.

Als het om gezond eten gaat, kom je regelmatig de term antioxidanten tegen. Maar wat zijn dit nu eigenlijk precies? Wat doen ze voor onze gezondheid? En hoe zorg je ervoor dat je er meer van binnenkrijgt? We hebben het hieronder allemaal voor je op een rij gezet.

Waar hebben we antioxidanten voor nodig?

Antioxidanten hebben we nodig om ons lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Laten we daarom eerst uitleggen wat vrije radicalen zijn en waarom ze schadelijk kunnen zijn voor je lichaam.

Vrije radicalen zijn moleculen die een deeltje missen. Dit missende deeltje “stelen” ze vervolgens van andere cellen om zelf weer compleet te worden. Dit deeltje kan van je lichaamscellen “gestolen” worden, waardoor ze beschadigd raken.

Schade door vrije radicalen

Dit hoeft niet direct schadelijk te zijn. Je lichaam kan best wat hebben en kan zichzelf ook weer herstellen.

We krijgen door onze eet- en leefgewoontes echter met (te) veel vrije radicalen te maken, terwijl onze hoeveelheid antioxidanten vaak niet optimaal is. Hierdoor zijn ze niet met elkaar in balans en kunnen de vrije radicalen grote schade aanrichten. Het kan bijvoorbeeld je risico op hartziektes verhogen en er wordt gedacht dat het ook het verouderingsproces in je lichaam kan versnellen.

Zo beschermen antioxidanten je lichaam

Antioxidanten helpen om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Dit doen ze door de vrije radicalen het deeltje te geven dat ze missen. Hierdoor zijn ze weer compleet en worden je lichaamscellen met rust gelaten.

Op deze manier kunnen antioxidanten helpen om je risico op ziektes te verlagen en mogelijk ook om het verouderingsproces af te remmen.

Welke voeding is rijk aan antioxidanten?

Het is van groot belang dat we genoeg antioxidanten binnenkrijgen. Het fijne is dat er veel antioxidantrijke voeding is. Over het algemeen scoort vooral plantaardige voeding goed. Hieronder vind je enkele goede voorbeelden.

  1. Blauwe bessen

Blauwe bessen worden ook wel de koning van de antioxidanten genoemd. Deze kleine besjes bevatten het meeste antioxidanten van alle veel gegeten fruitsoorten. Er zijn aanwijzingen dat de antioxidanten uit blauwe bessen kunnen helpen bij het tegengaan van leeftijdgerelateerde achteruitgang van de hersenfuncties.

  1. Blauwe druiven

Nog een blauw vruchtje dat rijk is aan antioxidanten. De antioxidanten in druiven zijn onder andere goed voor je immuunsysteem. Daarnaast bevatten ze vitamine C, vitamine K en verschillende B-vitamines.

  1. Pecannoten
    De pecannoot is het iets minder bekende broertje van de walnoot. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van pecannoten het antioxidantenniveau in je bloed aanzienlijk kan verhogen. Deze noten zijn daarnaast ook een goede bron van gezonde vetten en vitamine E.
  2. Boerenkool

Groene bladgroentes zijn ontzettend gezond. Boerenkool is hier een goed voorbeeld van. Het zit bomvol antioxidanten, mineralen en vitamine A, C en K.

  1. Rode kool
    Rode kool is een groente die wel wat meer aandacht verdient. Het is namelijk net als boerenkool rijk aan antioxidanten en de vitamines A, C en K. De antioxidanten die rode kool zijn mooie kleur geven, zijn ook in aardbeien en frambozen te vinden.
  2. Artisjokken

Ook deze groente verdient eigenlijk meer aandacht. Deze prachtige groente bevat veel antioxidanten, vitamine C, vitamine K en belangrijke mineralen zoals magnesium, kalium en ijzer.

  1. Kleine rode kidneybonen
    Deze kleine boontjes hebben hun kleur te danken aan een kleurrijke antioxidantengroep die vooral in het vliesje te vinden is. Rode kidneybonen zijn daarnaast rijk aan eiwitten, vezels en diverse mineralen waaronder kalium, koper, ijzer en mangaan. Ook zijn ze een goede bron van foliumzuur.
  2. Cacao

Met de juiste chocolade kan je gezond snoepen. Cacao is namelijk uitzonderlijk rijk aan antioxidanten. Het verslaat met gemak de meeste groente- en fruitsoorten. Ook bevat het een mooi pakket aan mineralen met onder andere magnesium, koper en ijzer.

In het kort

Antioxidanten helpen om je lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Dit helpt je om fit en gezond te blijven en je risico op ziektes te verlagen. Antioxidanten zijn vooral in plantaardig eten te vinden. Onder andere blauwe bessen, cacao, pecannoten en boerenkool zijn goede bronnen.

Bronnen: Giacalone M, Di Sacco F, Traupe I, Topini R, Forfori F, Giunta F, Nutr Neurosci, 2011. Ella Haddad, Pera Jambazian, Martina Karunia, Jay Tanzman, Joan Sabatéa, Nutrition Research, 2006.