Wil jij een slank en bovendien gezond lichaam? Dan is dit artikel speciaal voor jou. Hier lees je namelijk de 8 beste tips die je helpen om af te slanken, op een gezonde manier en zonder jojo-effect.

1: Niet eten kort voordat je naar bed gaat

Voor een gezond gewicht is het cruciaal dat je hormoonhuishouding in balans is. Groeihormoon is een van de hormonen die een belangrijke rol spelen. Dit hormoon maak je vooral aan tijdens je slaap. Het zorgt voor gezonde spieren, een mooie huid, een gezonde energiebalans en het maakt het vele malen makkelijker om vet te verbranden.

Voor een optimale aanmaak van groeihormoon is het belangrijk om niet met een gevulde maag naar bed te gaan. Eet daarom niet meer tijdens de laatste twee à drie uur.

2: Houd je cortisolwaarde onder controle

Nog een hormoon dat invloed heeft op je gewicht: cortisol. Dit hormoon maken we aan als we stress ervaren. Dat heeft verschillende nuttige functies, maar als je vaak en veel cortisol aanmaakt, werkt het hormoon juist in je nadeel.

Het kan ervoor zorgen dat je:

 • Meer eetlust krijgt
 • Zin krijgt in zoet en vet eten
 • Sneller vet opslaat (met name orgaanvet)
 • Minder snel vet verbrandt
 • Sneller spierweefsel afbreekt

Probeer je cortisolaanmaak daarom onder controle te houden, door stressfactoren in je leven te beperken en voldoende te ontspannen.

3: Beperk suiker en andere simpele koolhydraten

Suiker en andere simpele koolhydraten zijn echte dikmakers. Dit komt onder andere doordat ze pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken.  Deze schommelingen zorgen ervoor dat je:

 • Sneller vet opslaat
 • Moeilijker vet verbrandt
 • Trek krijgt in nog meer simpele koolhydraten
 • Last krijgt van energiedipjes

Al deze punten werken overgewicht in de hand. Beperk je inname van suiker en simpele koolhydraten daarom.

Wil je meer weten over welke koolhydraten niet goed voor je zijn en welke voedingsmiddelen je beter kan schrappen? Hier lees je alles wat je wilt weten.

4: Eet meer groentes

Groentes bevatten een weldaad aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Deze stoffen helpen om je gezondheid te verbeteren. En hoe gezonder je lichaam is, hoe makkelijker het is om af te vallen en een gezond gewicht te behouden.

Ook bevatten groentes veel vezels, welke helpen om jezelf langer verzadigd te houden. Ook dit komt je gewicht ten goede, omdat het dan simpelweg makkelijker is om minder te eten.

Een extra voordeel van groentes is dat ze over het algemeen caloriearm zijn. Hierdoor kan je er lekker veel van eten.

5: Wees niet bang voor vet

Vet eten hoeft niet ongezond te zijn en je hoeft er ook zeker niet dik van te worden. De vetten uit olijfolie, kokosolie, vette vis, noten, zaden en pitten zijn juist erg goed voor je en passen perfect in een gezond afslankdieet. Deze voedingsmiddelen verzadigen namelijk goed en leveren waardevolle voedingsstoffen.

Eet daarom gerust gezonde vetrijke voedingsmiddelen. Houd wel de porties in de gaten, omdat vetrijk eten veel calorieën bevat.

6: Staar je niet blind op calorieën

Alhoewel calorieën zeker een belangrijke rol spelen bij het afslanken, is het belangrijk om jezelf hier niet op blind te staren. Dat maakt het afslanken namelijk een stuk moeilijker.

500 calorieën kan bijvoorbeeld een bord groentes met een stukje zalm zijn, maar ook een chocoladereep. Het eerste houdt je lang verzadigd, waardoor je met gemak uren niet meer eet. Bovendien heeft het een positieve invloed op je hormoonbalans en helpt het om je lichaam gezond te houden.

De chocoladereep verzadigt echter slecht en zorgt voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijg je snel opnieuw trek, sla je sneller vet op en voel je jezelf eerder moe.

7: Zorg voor een goede nachtrust

Je slaap is veel belangrijker dan je wellicht denkt. Een goede nachtrust helpt om het risico op verschillende aandoeningen te verkleinen, waaronder diabetes type 2 en hartziektes.

Afslanken wordt ook een stuk makkelijker als je ’s ochtends goed uitgerust wakker wordt. Je ervaart dan minder honger en minder trek in zoetigheid. Bovendien helpt voldoende slaap je om betere en gezondere keuzes te maken en om stress te verminderen.

8: Drink twee liter per dag

Voldoende water drinken is cruciaal voor je gezondheid. Het draagt onder andere bij aan een slank lichaam, doordat het je helpt om minder te eten.

Bovendien is voldoende drinken belangrijk om je cortisolwaarde onder controle te houden. Bij uitdroging schiet je cortisolaanmaak al snel omhoog.

Probeer daarom dagelijks zo’n twee liter te drinken.

Kort samengevat

Met de tips uit dit artikel wordt afslanken vele malen makkelijker. We zetten ze nog even kort voor je op een rij:

 • Eet niet tijdens de laatste 2 à 3 uur voordat je gaat slapen
 • Houd je cortisolaanmaak onder controle
 • Beperk je inname van suiker en andere simpele koolhydraten
 • Eet lekker veel groentes
 • Wees niet bang voor gezond vetrijk eten
 • Kijk verder dan het aantal calorieën
 • Zorg ervoor dat je voldoende slaapt
 • Drink twee liter water per dag

Bronnen: Ledoux TA, Hingle MD, Baranowski T, Obes Rev, 2011. Kristen G Hairston, Mara Z Vitolins, Jill M Norris, Andrea M Anderson, Anthony J Hanley, Lynne E Wagenknecht, Obesity (Silver Spring), 2013. MP St‐Onge, Obes Rev, 2011.