Steeds meer mensen zweren bij een plantaardig eetpatroon. Je voelt je er zo lekker energiek door, je huid gaat ervan stralen en je blijft er gemakkelijk door op gewicht. En wat veel mensen niet weten, is dat dat vooral komt door de vele vezels in plantaardig voedsel. Wanneer je vezels integreert in je eetpatroon, kan dit je spijsvertering ten goede komen en verlaag je direct het risico op chronische ziekten. Maar welke vezelsoorten zijn echt goed voor je? En hoe werken vezels precies?

Vezels: wat zijn het?

Heel kort door de bocht kun je vezels zien als niet-verteerbare koolhydraten die je in bepaalde voedingsmiddelen kunt vinden. Je kunt deze onderverdelen in twee categorieën: oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels lossen op in water en kunnen makkelijk verteerd worden door de goede darmbacteriën. Een nog handiger onderscheid is fermenteerbaar versus niet-fermenteerbaar. Dit geeft namelijk aan in hoeverre de goede darmbacteriën iets met deze vezels kunnen.

Vezels vind je veel in groenten, fruit, avocado maar ook in peulvruchten, quinoa, havervlokken, chiazaden en sommige nootsoorten. Allemaal zijn ze een groot onderdeel van een plantaardig dieet.

1. Vezels voeden de goede darmbacteriën

Het met regelmaat eten van een ruime hoeveelheid oplosbare, fermenteerbare vezels is van groot belang voor een gezond lichaam. Deze vezels zorgen er namelijk voor dat de goede darmbacteriën optimaal functioneren. Ze functioneren tevens als een soort ‘prebiotica’. Zo bevorderen ze de groei van de goede darmbacteriën, die op hun beurt weer verschillende positieve effecten hebben op de gezondheid. Zo zal je als je elke dag vezels eet minder snel last hebben van darmproblemen en zal je spijsvertering beter verlopen.

2. Vezels helpen bij gewichtsverlies

Heb jij overgewicht en wil je afvallen? Dan is het heel verstandig om je extra te focussen op de inname van vezels uit plantaardig voedsel. Ze stimuleren gewichtsverlies. Dit komt doordat ze je eetlust verminderen. Zo kunnen bepaalde soorten vezels het water in je darmen opnemen. Hierdoor werkt de opname van verschillende voedingsstoffen trager, waardoor je sneller een vol gevoel ervaart. Zo ben je minder geneigd tot overeten en zal je ook niet snel naar een ongezonde suikerrijke snack grijpen.

3. Vezels verminderen pieken in je bloedsuiker

Vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten en fruit hebben over het algemeen een lagere glycemische index dan geraffineerde koolhydraatbronnen zoals koekjes en snoepjes. Het opnemen van vezelrijk voedsel zorgt er voor dat je bloedsuikerspiegel meer in balans blijft. En dat heeft weer als gevolg dat je meer energie ervaart, dat afslanken gemakkelijker gaat en dat je je beter kunt focussen.

4. Vezels zorgen voor een soepele stoelgang

Zit jij regelmatig verstopt? Dan zijn vezels voor jou extra van belang. Ze zorgen er namelijk voor dat jouw stoelgang soepel kan verlopen. Met name de oplosbare vezels die een gel vormen in het spijsverteringskanaal en die niet worden gefermenteerd door darmbacteriën zijn ontzettend effectief. Een goed voorbeeld hiervan is psyllium, ook wel vlozaadvezels genoemd. Je kunt ze gebruiken door je groene smoothies, Griekse yoghurt of bij het bakken, bijvoorbeeld wanneer je een lekker bananenbrood maakt.

Streef jij naar een gezond, fit en slank lichaam? Eet dan elke dag minstens 400 gram groenten, een stuk fruit en vul dat aan met noten, zaden, pitten, havermout, peulvruchten en quinoa.

Wil je weten hoe vezels verstopping voorkomen? Klik dan hier.