Ben je dol op toetjes? Dan is de kans groot dat je ooit een dessert van puddingachtige substantie hebt gegeten - en daarmee dus gelatine. Ook zit het vaak in snoepjes en andere bewerkte voedingsmiddelen. Maar gelatine is meer dan een glibberig goedje om toetjes en snoepjes van te maken. Want, wat je misschien niet weet: het zit ook boordevol belangrijke voedingsstoffen.

Eiwit

Gelatine is een soort eiwit, afkomstig van collageen. Je vindt het in dierlijke delen die ons voorzien van belangrijke aminozuren. Aminozuren zijn de ‘bouwstenen’ van eiwit. Gelatine verkrijgt men door het isoleren en uitdrogen van bepaalde delen van dieren, zoals de huid, botten en weefsel. Hierdoor ontstaat er een poeder. Klinkt niet zo smakelijk? Gelatine is vrijwel kleurloos en smakeloos, dus je hebt het ongetwijfeld vaker gegeten dan je denkt.

Waarom gelatine?

Gelatine wordt veel gebruikt in geleien, snoepjes en desserts en fungeert hierin als basis. Het werkt als het ware als een natuurlijke lijm. De gelatineachtige kwaliteit is datgene wat het voor ons als mensen zo voordelig maakt om te eten: dit is namelijk wat ervoor zorgt dat gelatine ons kan helpen om sterk kraakbeen te vormen of bindweefsel te maken dat delen van ons lichaam elastisch maakt. En zo zijn er nog vele andere gezondheidsvoordelen te noemen.

#1 Verbetert de darmgezondheid

Net als collageen, helpt gelatine darmschade te voorkomen en verbetert het de voering van het spijsverteringskanaal. Hierdoor wordt permeabiliteit (lekkende darm syndroom) voorkomen. De darmvoering kun je zien als een van de belangrijkste ‘verdedigingslinies’ van het lichaam, omdat het deeltjes van voedsel, bacteriën en gist in het spijsverteringsstelsel houdt en voorkomt dat dit in de bloedbaan lekt (dit veroorzaakt ontstekingen). Glycine uit gelatine is belangrijk voor het herstellen van een gezonde slijmvliesvoering in de maag. Ook vergemakkelijkt het de balans tussen spijsverteringsenzymen en maagzuur. Wanneer dit niet in balans is, kun je last krijgen van spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel of bloedarmoede.

#2 Helpt de slaapkwaliteit te verbeteren

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat gelatine een belangrijke rol kan spelen bij mensen die last hebben van slaapproblemen. Zo zou gelatine ervoor zorgen dat mensen zich overdag minder slaperig voelen, de slaapkwaliteit verbetert en de tijd die nodig is om in slaap te vallen verkort. Daarnaast zou gelatine op een veel natuurlijkere manier zijn werk doen, terwijl mensen die slaappillen gebruiken vaak overdag de bijwerkingen hiervan ervaren.

#3 Geeft je een vol gevoel

Net zoals voedingsmiddelen rijk aan eiwit, is uit verschillende studies gebleken dat het innemen van gelatinesupplementen (tot 20 gram) helpt het verzadigingshormonen zoals leptine te verhogen, terwijl het eetlusthormonen zoals ghreline juist vermindert. Wanneer je bezig bent met afvallen en zeker als je snel af wilt vallen is het van groot belang dat je deze hormonen in balans houdt.

#4 Zorgt voor het behoud van sterke botten

Botten hebben een constante toevoer van voedingsstoffen nodig om sterk te blijven. Gelatine zit boordevol goede voedingsstoffen, zoals calcium, magnesium en fosfor. Deze stoffen helpen de botten stevig te houden en breuken of zelfs botverlies te voorkomen. De voedingsstoffen zijn ook erg effectief bij botbreukgenezing.

Gelatine verwerken in je eetpatroon

De makkelijkste én beste manier om gelatine aan je eetpatroon toe te voegen? Niet door meer puddingtoetjes te eten of je weekend te beginnen met een jelloshotje op de vrijdagmiddagborrel. De beste manier is door dieren ‘volledig’ op te eten. Dat wil zeggen: niet de botten ontdoen van het vlees en deze samen met het bindweefsel weggooien, maar de ‘restjes’ bewaren en hier zogenaamde bottenbouillon van maken. Dit kun je vervolgens invriezen en gebruiken als basis voor een smaakvolle, verse soep. Let op: de gezondheid van een dier beïnvloedt de kwaliteit van de gelatine en het collageen. Zorg ervoor dat je altijd voor de biologische of grasgevoerde variant van hogere kwaliteit gaat. Dit geldt natuurlijk altijd voor het gebruik van vlees, eieren en zuivelproducten. Onthoud: goed verzorgde dieren slaan meer mineralen op in hun lichaam, hebben gunstigere vetzuurprofielen (meer omega-3-vetzuren en minder omega-6-vetzuren) en zijn vaak minder verontreinigd.