Bulletproof koffie? Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar klinkt het als muziek in je oren. Immers: wie begint de dag niet het liefst met een lekker sterk kopje koffie? Maar bulletproof koffie is niet zomaar koffie. Het is een krachtig drankje dat je niet alleen voorziet van tomeloze energie, maar het verbetert ook je cognitieve vermogen (het vermogen om te leren en te onthouden) en helpt je sneller afvallen. Of je nu een drukbezette CEO bent of een ouder die kampt met slapeloze nachten, van een kopje van bulletproof koffie schiet je productiviteit in één klap omhoog!

Wat is bulletproof koffie?

Bulletproof koffie maak je van gefilterd water en tweeënhalve eetlepel gemalen koffiebonen. Je maakt het met een cafetière: makkelijk in gebruik en het zorgt ervoor dat de nodige koffieoliën niet verloren gaan (wat bij filterkoffie wel zo is). Vervolgens voeg je een theelepel Brain Octane olie toe (let op: dit spul is krachtig!) en een tot twee eetlepels ongezouten boter.

Brain octane olie is de beste vorm van MCT olie. Het is belangrijk dat je deze koopt, omdat het gebruik van goedkope MCT olie, nadelen kan hebben voor je gezondheid. Brain octane olie is geurloos, smaakloos en prettiger voor je maag dan de veelal goedkopere vormen van MCT die in omloop zijn. Eh en met wat meng je het? Ja, dat lees je goed: boter. Zo maak je het romigste, lekkerste kopje koffie dat je ooit hebt gezet. Zorg er wel voor dat het echt ongezouten boter is. Want zoute koffie? Nee, bedankt!

Het kan je ontbijt vervangen

Goed, je weet nu wat er in bulletproof koffie zit. Maar wist je dat dit drankje zo krachtig is, dat je je reguliere ontbijt zelfs over kunt slaan? Misschien begin je de dag gewoonlijk met wat havermout, yoghurt of fruit. Op zich natuurlijk niets mis mee. Maar halverwege de ochtend is die snelle energiepiek weer gedaald en is je focus soms ver te zoeken. Door in plaats daarvan bulletproof koffie te drinken, heb je een verzadigd gevoel tot de lunch. Brain Octane olie houdt de hongerhormonen ghreline en leptine namelijk in balans. Dit is natuurlijk ideaal als je wilt afvallen. Omdat bulletproof koffie voornamelijk gezonde vetten bevat past het perfect binnen de richtlijnen van een koolhydraatarm dieet.

Daarnaast geeft bulletproof koffie je langdurige energie, in plaats van een korte maar krachtige energieboost. Het verzadigde vet in de boter vertraagt de opname van cafeïne. Bovendien wordt de olie al snel omgezet tot ketonen, dit is een molecuulsoort die de hersenen op een efficiëntere manier gebruiken dan koolhydraten of suiker. Dat in combinatie met langzaam opgenomen cafeïne, zorgt voor een duurzame boost.

Wat zegt de wetenschap?

Klinkt het nog steeds niet echt aantrekkelijk, koffie met boter en olie? Er is gelukkig behoorlijk wat wetenschappelijk onderzoek naar deze – in de eerste plaats vreemd klinkende – combinatie.

#1 Bulletproof koffiebonen

Zo smaakt koffie niet alleen lekker, maar zit het ook boordevol B-vitaminen, kalium en mangaan. Koffie bevat veel antioxidanten, die het risico op chronische ziekten verlagen en je brein scherp houden. Flavonoïden in koffie zorgen ervoor dat je hersencellen sneller communiceren en je dus dingen beter kunt onthouden. Het kan je fysieke uithoudingsvermogen verbeteren en cafeïne kan bovendien je metabolisme een boost geven. Let op: al deze voordelen vallen in het niet als de bonen niet van goede kwaliteit zijn! Slechte, smakeloze koffie drinken kóst je juist energie en zorgt ervoor dat je niet optimaal kunt presteren.

#2 Grasboter

De koeien die met gras gevoerd zijn, zijn veel gezonder en dat is te merken aan de kwaliteit van de boter. Deze boter bevat essentiële voedingsstoffen, zoals goede vetten, omega-3-vetzuren, bètacaroteen, vet oplosbare vitaminen A, D, E en K, CLA (een vetzuur met krachtige vetverliesvoordelen) en antioxidanten. Bovendien is dit niet alleen goed voor je hersenen, maar ook voor je spijsvertering. Deze botersoort bevat namelijk butyraat, een korte-keten vetzuur, dat ontstekingen kan voorkomen en verminderen. Kortom: grasgevoerd is de sleutel. In grasboter zitten de voedingsstoffen die je nodig hebt, in boter van niet-grasgevoerde koeien zit dat niet. Simpel!

#3 Brain Octane olie

Het magische ingrediënt in bulletproof koffie: Brain Octane olie. Dit is een soort verfijnde kokosolie, dat wordt gemaakt door C8 hieruit te isoleren (C8 is octaanzuur, een vetzuur bestaande uit acht koolstofatomen). Daardoor is het pure olie van hoge kwaliteit. Het heeft bovendien geen bepaalde smaak of geur en is gemakkelijk te verteren.