Bijna iedereen (85%) in Nederland eet te veel zout. Jij waarschijnlijk ook. Chips, pizza’s, soepen en kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel zout. Daarnaast krijgen Nederlanders zout binnen door het eten van brood, vlees, vleeswaren en kaas, maar ook sauzen zoals sojasaus en mosterd. Dat komt niet omdat deze producten het hoogste zoutgehalte hebben, maar doordat we ze vaak en veel eten. Zout is slecht voor je nieren.

De meerderheid van de Nederlanders denkt dat vooral andere mensen te veel zout eten.

Dat is de ongezouten waarheid. De Zoutmeter laat zien hoeveel zout jij eet. En hoe je dat mindert. Wie van zijn nieren houdt, eet minder zout! Doe de zoutmeter

Zoutfeitjes

Fabel: na zweten moet je zoutverlies compenseren

In zweet zit zout. Als je flink zweet, op een warme zomerdag of tijdens het sporten, verlies je dus zout. Maar het is niet nodig om dit te compenseren, met bijvoorbeeld soep of een andere zoute snack. Doordat we allemaal (te) veel zout eten, heeft bijna iedereen een overschot. Flink zweten vermindert dat nauwelijks. Laat staan dat er een tekort zou ontstaan. Belangrijk is wel om het vocht dat je verliest aan te vullen, door voldoende te drinken. Een tekort aan zout komt alleen in extreme situaties voor. Bijvoorbeeld bij mensen die in zomerhitte de Nijmeegse Vierdaagse lopen.

Feit: minder zout voorkomt sterfgevallen

Te veel zout verhoogt je bloeddruk. Ook kan te veel zout eten je nieren beschadigen. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.

Als iedereen in Nederland 3 gram zout minder zou eten, zouden er jaarlijks 1.500 mensen minder overlijden aan hart- en vaatziekten.

Fabel: 'gezond' zout is niet schadelijk

Sommige zoutproducten lijken gezonder, maar zijn het niet. Het gaat om producten met namen als zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. Het belangrijkste ingrediënt van deze producten is natriumchloride (NaCl), dat is keukenzout. Voor het effect op je gezondheid maakt het niet uit waar het zout vandaan komt of hoe het is bewerkt. Te veel van deze zoutproducten is dus net zo schadelijk. Sommige zoutproducten benadrukken dat er mineralen en spoorelementen in zitten, zoals jodium, magnesium en calcium. Maar ook die maken het niet gezonder: er zit namelijk zo weinig van zulke stoffen in, dat die niet bijdragen aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze stoffen.

Feit: zout verergert bestaande nierschade

Heb je al nierschade, of loop je extra risico (door hoge bloeddruk of diabetes)? Dan is minderen met zout nog belangrijker. Want beschadigde nieren zijn extra gevoelig voor zout: te veel zout zorgt dat de nierfunctie sneller verslechtert.

Feit: medicatie werkt slechter door zout

Ook als je medicijnen slikt tegen hoge bloeddruk, of om verergering van nierschade tegen te gaan, dan is minderen met zout enorm belangrijk. Medicijnen tegen hoge bloeddruk en tegen vermindering van nierschade werken namelijk minder goed als je te veel zout eet.

Fabel: minder dan 6 gram zout is makkelijk

Zelf geen zout meer toevoegen tijdens het koken of aan tafel is een stap in de goede richting! Maar het is waarschijnlijk niet genoeg om je zoutconsumptie te verlagen naar 6 gram zout per dag (de maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) of minder. Dat komt doordat in veel bewerkte voedingsmiddelen al zout is toegevoegd als smaakmaker. Maar de verschillen tussen varianten en merken zijn groot. Lees daarom de etiketten op de verpakking en kies het merk of de variant van een product met de minste hoeveelheid zout.

Te veel zout eten?

Het meeste zout in eten komt van toegevoegd zout (door fabrikanten). Daardoor krijgen we meer zout binnen dan nodig is. Van nature zit er namelijk helemaal niet zoveel zout in producten. Gemiddeld 80% van het zout dat we binnenkrijgen zit al in ons eten en drinken. We zijn daardoor gewend geraakt aan een zoute smaak en grijpen zelf ook sneller naar het zoutvaatje. 20% van het zout dat we binnenkrijgen voegen we zelf toe aan ons eten.

Tips minder zout

  • Ga na hoeveel zout je eigenlijk eet: doe de Zoutmeter.
  • Kijk op de etiketten van je boodschappen, en kies voor merken of varianten die minder zout bevatten.
  • Kijk op de Kruidenwijzer welke kruiden bij welk gerecht passen, als gezond alternatief voor zout.
  • Gun jezelf de tijd om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak.

De Zoutmeter laat zien hoeveel zout jij eet. En hoe je dat mindert. Wie van zijn nieren houdt, eet minder zout!