Een gezonde geest in een gezond lichaam. Het is een wijsheid die wij allemaal wel kennen en waar velen ook dagelijks serieus gehoor aan geven. Daarnaast is ‘een schone geest in een schoon lichaam’ ook helemaal van deze jachtige tijd. Gewoon… door te detoxen, oftewel je lijf ontdoen van gifstoffen.

Detoxen…

Een stoer, bijna duur woord dat staat voor het ‘lichaam reinigen’ door het te ontgiften en te ontslakken. Er komt altijd wel een moment in je leven – meestal na feestelijkheden met braspartijen die er soms stevig inhakken – dat je snakt naar soberheid, naar nuchterheid, naar een schoon en gezond lijf. Detoxen is dan het heilige middel. Even een tijdje geen alcohol of vette dingen maar een pas op de plaats maken. Met, vanzelfsprekend, mineraalwater, groente en fruit, maar ook geen koffie en ja: veel ontspanning en op tijd naar bed. Er is zo’n stalorder die oersaai en ouderwets klinkt maar eigenlijk o zo’n waarheid bevat: Rust, Reinheid & Regelmaat! Trouwens… laat detoxen niet alleen van heftige momenten van overdaad afhangen. Giftige stoffen krijg je namelijk ook binnen door:

• (mee)roken
• uitlaatgassen
• medicijnen
• plastics
• cosmetica; deodorant

Dat wij mensen ondanks de dagelijkse gifaanvallen standhouden komt door de zelfreinigende werking van onze organen. Lever, galblaas, nieren, darmen maar ook de huid werken 24/7 samen om nare, gevaarlijke stoffen af te voeren. Bij dit proces zou je ze uiteraard gemakkelijk een handje kunnen helpen door op z’n tijd te detoxen. Sterker gezegd: moeten helpen, want ontgiften is zogezegd een medicijn tegen de moderne tijd.


DETOXEN ALS MEDICIJN TEGEN… ‘DE MOEDER ALLER ZIEKTES’

De moderne tijd, de vooruitgang, betekende voor de gezondheid van de mens juist een achteruitgang. Onze verre voorouders leefden nog dicht bij de natuur. Zij dronken niet uit plastic flessen, aten geen bewerkt voedsel en de lucht was fris en schoon. Diverse onderzoekers stellen daarom dat De Tijd Van Nu zo’n beetje ‘de Moeder Aller Ziektes’ is, vanwege alle vergiftiging die het met zich meebrengt. Wanneer je body door de hedendaagse hectiek ook nog eens onvoldoende vitamines, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt, is het recept voor ongezondheid daar.
Door tet detoxen ondersteun je jouw lichaam bij het afvoeren van allerlei fnuikende stoffen (die zich in je vetcellen nestelen en daar dan jarenlang kunnen blijven zitten). 
Detox tabletten bijvoorbeeld helpen met name de galblaas en de lever (het orgaan dat gifstoffen afvoert). Daarnaast zijn er nog diverse theeën en kruidenextracten die eveneens je lever, galblaas en nieren ondersteunen.



DO’s & DO NOT’s BIJ DETOX

Ken de regels van het Welles Nietes spel wanneer je gaat detoxen. Sommige liggen voor de hand:
• Raadpleeg eerst je dokter en vraag of je lijf zogezegd detox-klaar is. Afgevoerde gifstoffen komen immers in je bloedbanen terecht en voor sommige aandoeningen houdt dat een risico in
• Beweeg! Want weet dat dit niet alleen goed is voor de lijn en een atletisch figuur maar ook omdat het afscheiden van gifstoffen erdoor wordt versterkt. Immers, je bloedsomloop wordt gestimuleerd, je ademhaling gaat sneller, je zweet alles lekker uit…
• Drink! Het proces om die kwalijke stoffen uit je cellen te krijgen en die vervolgens uit te plassen, vereist dat je goed en regelmatig drinkt. Anders gaan ze zich juist weer ophopen. En wel water natuurlijk ja…! Bij voorkeur stil mineraalwater
• Eet gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf. Vermijd koffie, alcohol, kant-en-klaarproducten. Lees ook: https://www.flinndal.nl/blog/verantwoord-detoxen-8-tips
• Op tijd naar bed. De uren tussen 21.00 ’s avonds en 24.00 uur ’s nachts zijn key wat betreft de helende processen in je body (weefselherstel, ontgifting)
• Overdrijf niet. Sommigen zullen het detoxen tien dagen volhouden, anderen net een dag of twee, drie. Luister goed en oprecht naar je lijf en houdt rekening met je fysieke conditie toen je ermee begon. Probeer het anders eerst voor een korte tijd en bereid je met de opgedane ervaring voor op een langere detox periode
• Wees nooit bang om advies te vragen. Ga voor voorlichting

DETOX ROCKS! 
Ten slotte nog even dit: als gezegd vindt de ophoping van gifstoffen voornamelijk plaats in de vetcellen. Het is daarom wel erg lekker om te weten dat als deze stoffen uit je lichaam worden verwijderd, je stofwisseling ook een flinke boost krijgt en er veel calorieën zullen verbranden. 

- Yo! Detox rocks!