Eiwit is belangrijk. Het is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet.Het levert calorieën en aminozuren en die zorgen weer voor energie voor het lichaam. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Elf aminozuren kan het lichaam zelf maken en negen aminozuren moeten uit het eten komen. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt?

Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Een voedingspatroon met voldoende eiwit zorgt ervoor dat je op een gezond gewicht blijft.  Dit komt doordat eiwit goed verzadigd wordt en belangrijk is om het spierweefsel in stand te houden.

Plantaardige eiwitten

In plantaardige eiwitten zitten meestal minder essentiële aminozuren, die juist belangrijk zijn omdat het lichaam deze zelf niet kan aanmaken. Daarnaast worden de aminozuren uit plantaardige producten soms lastiger opgenomen door het lichaam. Mensen die geen dierlijke eiwitten binnenkrijgen, wordt aangeraden om rond de 20 tot 30 procent meer plantaardige eiwittente eten.

Per dag hebben we minimaal 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig. Weeg je bijvoorbeeld 65 kilo, dan heb je dagelijks 52 gram eiwitten nodig. Train je veel en zwaar? Dan kan je lichaam wel wat extra eiwitten gebruiken.

Eiwitrijke voeding

Bonen bevatten niet alleen veel eiwitten, maar ook veel vezels. Je kan ze dus volop eten. Ze zijn er in alle soorten en maten en je kunt ze prima combineren. Ook kikkererwten zijn rijk aan eiwitten. Daarnaast bevat vis veel eiwitten en is daarnaast ook mager, met name kabeljauw, tonijn en garnalen. Wil je wat extra omega-3 vetzuren eten? Dan zijn zalm, haring en makreel een goede optie.

Eet je graag brood? Kies dan voor volkoren brood. Beleg je brood met extra eiwitten, zoals gerookte zalm, tonijnsalade, avocado, humus, een omelet of hardgekookt ei, pindakaas of kip- of kalkoenfilet. Als tussendoortje zijn ongebrande noten en zaden een prima eiwitrijk alternatief.

Eiwitshake

Als je met een gevarieerd voedingspatroon niet voldoende eiwitten binnenkrijgt, kan je voor een eiwitshake kiezen. Een eiwitshake van Orangefit.nlkan handig zijn als je niet toekomt aan het maken van een eiwitrijke maaltijd. Een shake is een makkelijke en efficiënte manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen, ook op momenten dat je intensief sport. Het is echter geen wondermiddel. Zie het als een aanvulling op je dagelijkse dieet en niet als vervanger van een maaltijd.