Voedselallergie komt bij kinderen vaak voor. Bij baby's kan voedselallergie al vroeg ontstaan, omdat het maag-darmkanaal nog niet volgroeid is en de vertering van eiwitten daarom niet optimaal verloopt. Het gaat bij kleine kinderen en baby’s in veel gevallen om een allergische reactie die veroorzaakt wordt door het drinken van koemelk. Gelukkig groeien veel kinderen over hun voedselallergie heen, omdat hun maag-darmkanaal zich in de loop van de tijd volledig ontwikkelt. Dit betekent echter niet dat volwassenen geen last kunnen krijgen van voedselallergie. Er zijn diverse voedingsmiddelen waar ook volwassen mensen allergisch op kunnen reageren. Fruitallergie is een voorbeeld van zo’n voedselallergie die op alle leeftijden kan voorkomen. Iemand kan allergisch zijn voor verschillende soorten fruit zoals appel, aardbeien, meloen, banaan en kiwi.

Voedselallergie of voedselintolerantie?

Vaak wordt een voedselallergie verward met een voedselintolerantie. Dit zijn twee zeer verschillende zaken. Bij een allergie is er sprake van een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem die al bij een kleine hoeveelheid voedsel kan optreden. Het immuunsysteem reageert bij een allergische reactie zeer overdreven, waardoor een situatie ontstaat die in sommige gevallen zelfs levensbedreigend kan zijn: een anafylactische shock.

Bij een voedselintolerantie ontstaan de problemen pas als er een (te) grote hoeveel van hetzelfde voedsel wordt gegeten. Er is dan geen sprake van een reactie van het immuunsysteem. Bij een intolerantie verdraagt het lichaam een bepaald voedingsmiddel slecht als het in grote hoeveelheden wordt genuttigd. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld diarree, maar niet tot een allergische reactie en ook nooit tot een levensbedreigende situatie.

Symptomen van fruitallergie

Fruitallergie ontwikkelt zich meestal al op baby- of peuterleeftijd. Soms groeit een kind over een fruitallergie heen, net zoals bij de koemelkallergie, maar fruitallergie kan ook bij volwassenen problemen blijven veroorzaken. De symptomen van een fruitallergie zijn die van een allergische reactie: een prikkelend gevoel of zwelling/blaren in de mond en aan de lippen, een opgezwollen keel, braken, diarree of juist verstopping (obstipatie), misselijkheid, eczeem, hoesten, niezen, tranende ogen en in ernstige gevallen een anafylactische shock.

Behandeling van fruitallergie

Bij een ernstige allergische reactie is een injectie met epinefrine of adrenaline noodzakelijk om een anafylactische shock tegen te gaan. Meestal is het bij fruitallergie echter voldoende om de vrucht(en) waartegen de voedselallergie bestaat simpelweg te vermijden. Dit kan echter in sommige gevallen een probleem zijn. Het vermijden van alle vruchten waar iemand allergisch voor is, kan tevens betekenen dat diegene daarom niet voldoende fruit eet. Dit kan weer een gevaar voor de gezondheid worden.

Er kan dan namelijk een tekort aan vitamines en mineralen ontstaan, met name aan vitamine C dat noodzakelijk is voor een goede weerstand, aan kalium en aan voedingsvezels. Om te voorkomen dat er een tekort aan deze vitamines en mineralen ontstaat, kan een patiënt die lijdt aan fruitallergie preventief supplementen slikken. Om voldoende voedingsvezels binnen te krijgen dient bij een fruitallergie gekeken te worden naar alternatieve voedingsmiddelen, zoals extra groente en volkoren producten. Het beste is echter om in dergelijke gevallen samen met de huisarts en eventueel met een diëtist een individueel voedingspatroon op te zetten, waardoor iemand met een fruitallergie toch alle benodigde vitamines, mineralen en voedingsvezels binnenkrijgt.