Inspiratie nodig om een dagje thuis gezond door te komen? Haal dan de Thaise keuken in huis! Zoet, zuur, zout en bitter, met een variatie van licht tot zeer spicy. Het gaat om de perfecte balans van smaken. De geur van een vers gekookte Thaise maaltijd laat je al snel het water in de mond lopen. Dus hup, die keuken in en smullen maar!

De Thai gebruiken veel verse producten, daarom is een Thaise maaltijd ook ontzettend gezond. Daarnaast kun je eindeloos variëren met wok recepten. Met dank aan de invloeden van veertig verschillende volkeren in Thailand.

Verse kruiden

Zoet, zuur en pittig, met rijst als basis, is de gouden combinatie in de Thaise keuken. Maar wat moet je precies in huis halen als de Thaise keukenprins of -prinses in je naar boven komt? De benodigde ingrediënten vind je uiteraard in het recept dat je volgt. Maar ben je van plan regelmatig Thais te koken? Zorg dan dat je in ieder geval altijd limoen, gember, bossen vol verse kruiden met onder andere citroengras, kokosmelk en Thaise vissaus in huis hebt. Dan zit je altijd goed.

Spice it up!

Thaise gerechten horen spicy te zijn, van licht tot zeer spicy. Daarvoor worden verschillende soorten chilipepers gebruikt, vers of gedroogd. Hoe kleiner de chilipeper, hoe scherper de smaak. Het heetst zijn de kleine rode en groene chilipepers, de grotere chilipeper (Spaanse peper) is wat minder heet. Vergeet niet de zaadjes uit de peper te verwijderen, want die maken het extra pikant. Kook je ook voor kinderen? Laat dan de pittige ingrediënten weg uit de pan. Zet de pepers apart op tafel zodat iedereen deze zelf aan het bord kan toevoegen. Zo heeft iedereen zelf in de hand hoe spicy het gerecht wordt. Toch iets teveel pit? Eet wat rijst om de brand in je mond te blussen.

Finishing touch: Koriander

Je houdt ervan of je houdt er niet van. Koriander heeft een zeer typische smaak. Maar in een echt Thais recept mag het niet ontbreken. In de Aziatische winkel is koriander te koop met wortel en al. Want ook de stam, wortels en zaadjes worden door de Thai gebruikt om smaak te brengen aan hun gerechten. En elk van deze geeft weer een andere smaak. Daarnaast geeft het groen van het blad een frisse kleur aan je gerecht!

Eet smakelijk en veel kookplezier!