Je hoort vaak dat het zo moeilijk is om gezond te eten met een klein budget. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Ook met een klein budget kan je prima gezond eten. In dit artikel ontdek je 8 handige tips die je hierbij helpen.

1: Kijk ook naar wat je niet koopt

Als je gaat rekenen hoeveel je kwijt bent voor gezonde boodschappen, is het verstandig om ook te kijken naar wat je niet koopt. Drink je vooral water? Dan bespaar je een hoop geld op frisdrank, sap en zuiveldrankjes. Snoep en snack je niet ongezond? Dan heb je geen kosten aan snoep, koek, chocola, chips en zoutjes.

Dat geld kan je dan mooi gebruiken om meer verse groente en fruit te kopen. Of voor het verschil tussen een zak chips en een zak gezonde noten.

2: Wat doet het voor je lichaam?

Over chips en noten gesproken, dit is een mooi voorbeeld. Kijk je naar de prijzen, dan wint de zak chips makkelijk. Maar de voedingswaarde? Dan is die zak chips niets waard. In tegendeel: het is juist schadelijk voor je gezondheid.

De noten daarentegen, die voorzien je lichaam van waardevolle voedingsstoffen. Vezels, gezonde vetten, vitamines en een heleboel mineralen.

3: Verzadigt het?

Vraag jezelf ook af in hoeverre het eten dat je koop verzadigt. Hoeveel eet je ervan? En ben je dan voldaan? Een zak chips kan je in een avond leeg eten, zonder jezelf echt voldaan te voelen. Hetzelfde geldt voor andere ongezonde voeding die erg goedkoop kan zijn, zoals koekjes, toastjes en witbrood.

Een zak nootjes doe je veel langer mee. Je hoeft je niet in te houden om de zak niet in een avond leeg te eten, dit doe je automatisch niet. Noten verzadigen namelijk erg goed. Hetzelfde geldt voor andere gezonde tussendoortjes zoals gekookte eitjes, groentes of fruit (eventueel met een dip van humus of notenpasta).

4: Houd aanbiedingen in de gaten

Je vindt wekelijks gezonde aanbiedingen in iedere supermarkt. Check deze daarom altijd en profiteer ervan. Als je echt veel korting krijgt, kan je lang houdbare producten meteen groot inslaan. Verse producten kan je je maaltijden en snacks van die week op afstemmen.

5: Niks mis met de vriezer

Kijk ook eens op de vriesafdeling. Groente en fruit kunnen hier een stuk goedkoper zijn en ook nog eens makkelijk voor momenten dat je minder tijd hebt. Uit onderzoeken blijkt dat diepvriesgroente en -fruit prima scoort qua voedingswaarden.

6: Grote verpakkingen

Als je voor grote verpakkingen gaat, ben je vaak goedkoper uit. Sla daarom groot in. Dat kan gewoon in de supermarkt, maar je kan ook eens online rondkijken om de prijzen te vergelijken. Online vind je grote bulkverpakkingen waar je veel mee bespaart.

Daarbij geldt soms hoe meer je koopt, hoe minder je per kilo betaalt. Het kan daarom een goed idee zijn om samen met anderen een grote bestelling te doen.

7: Eet thuis (of neem eten mee)

Buiten de deur eten kost een hoop geld. En op een of andere manier geven we dit vaak makkelijker uit. €100 voor een etentje buiten de deur betalen we makkelijker dan €100 aan gezonde boodschappen.

Nu is het natuurlijk niet zo dat je nooit uit eten moet gaan. Het is prima om daarvan te genieten. Maar als je keuzes moet maken qua budget, is het verstandig om gezonde boodschappen de voorkeur te geven boven buiten de deur eten.

Denk hierbij niet alleen aan uit eten gaan, maar ook aan snacks en drankjes die je haalt als je onderweg of op je werk bent. Ook deze kosten kunnen aardig oplopen.

8: Minder vlees

Vlees is prijzig en we eten er vaak veel meer van dan we eigenlijk nodig hebben. Hier kan je dus mooi op besparen. Je kan het vlees bijvoorbeeld vervangen door bonen, peulvruchten of eieren. Die zijn allemaal gezond en erg budgetproof.

Om te onthouden

Gezond eten hoeft niet per se duurder te zijn. Zeker als je slim gebruik maakt van aanbiedingen en grootverpakkingen. Andere aanraders zijn vaker thuis eten, minder vlees eten en diepvriesproducten.

Houd bij het prijzen vergelijken ook in gedachte wat het voedingsmiddel voor je lichaam doet. Voorziet het je van waardevolle voedingsstoffen? Verzadigt het je?

Bronnen: Joy C Rickman, Christine M Bruhn, Diane M Barrett, Journal of Food and Agriculture, 2007.