Naast drank zijn noten het enige product waar ooit speciaal een bar voor is opgericht. Maar in tegenstelling tot alcohol zijn noten absoluut gezond voor je lijf. En... elke dag weer. Wij zeggen daarom: Go Nuts! Hierbij tien suggesties voor een gezonde snack met noten.

Voetbalwedstrijdje op televisie? Geheid klinkt de roep om pinda’s. Ga je ergens op visite? Op tafel staan de nootjes al op je te wachten. Zoals de legendarische Chinese speurneus Charlie Chan ooit filosofeerde: “Pinda is net als moord. Eéntje is nooit genoeg.” Verderop dit artikel vind je tien snacks die noten bevatten en een gezond tussendoortje voor je zijn. Noten bevatten namelijk nogal wat vitamines en mineralen en die heb je gewoon dagelijks nodig.

SCHIJF VAN VIJF

Het Voedingscentrum.nl, dat onafhankelijk informeert over voedsel en de consument op weg helpt om gezonder, veiliger en duurzamer te kiezen, is er heel duidelijk over: ‘Noten leveren ijzer, vitamine E en vitamine B1. Het zijn goede vegetarische keuzes. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten; het verlaagt bovendien het LDL-cholesterol. (Wat niet goed is voor de bloedvaten). Vanwege deze positieve effecten staan ongezouten noten in de Schijf van Vijf. Het advies is om elke dag wat ongezouten noten te eten.’

DUIDELIJKE TAAL

Nu vraag je je natuurlijk af: wat doen die vitamines B1 en E en dat ijzer ook alweer precies? Kort gezegd regelt vitamine B1 je energiehuishouding en is goed voor hartspier en zenuwstelsel. Vitamine E is er voor de stofwisseling. Het is een vetoplosbare vitamine die werkt als antioxidant en zo cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel beschermt. ‘E’ zit behalve in noten ook in zonnebloemolie, margarine, brood, graanproducten, zaden, groente en fruit. IJzer ten slotte komt je rode bloedcellen ten goede, die zuurstof door je body transporteren. Noten zitten trouwens ook nog eens vol met de mineralen zink, magnesium, koper en selenium wat onder andere goed is voor je immuunsysteem.

WIE IS ER NOU NUTS?

Behalve als antioxidant en je cholesterol in balans te houden en/of te verlagen zijn noten om nog veel meer redenen erg aan te raden. Want: het eten van noten geeft je al gauw een verzadigd gevoel; ze geven je een opkikker; door de vezels zijn ze prima voor je darmen. Wel moet je stellen dat gezouten noten of noten in olie, suiker of chocolade geen positief effect op je gezondheid zullen hebben.
Conclusie van al het bovenstaande in een notendop... Eten die hap!

GOLDEN TEN

Onderstaand tien, bijna hapklare of eenvoudig te maken suggesties om je dag lekker nutsy te laten zijn:

Notenreep: Die kun je tegenwoordig in bijna iedere kiosk wel kopen, maar het lekkerste is uiteraard ’m zelf te maken! Gebruik gedroogd fruit zoals dadels en vijgen (die heerlijke geur daarvan alleen al.) Vind je kopen toch gemakkelijker? Let dan wel op dat er geen extra suiker of vet aan je reep is toegevoegd. Want dan schiet het natuurlijk niet op qua gezond bezig zijn.

Muesli met Noten: Mag je graag muesli eten bij je ontbijt? Voeg dan lekker wat noten toe aan je mueslimix. Prima keuzes zijn amandelen of stukjes walnoot (die je natuurlijk zelf kraakt met een onvervalste notenkraker. Gezellige herrie!).  

Notenmix: Easy does it. Gewoon een zakje ongezouten notenmix meenemen voor onderweg, voor op school of voor op je werk. Denk bijvoorbeeld aan studentenhaver.  

Notentaart/-cake: Noten zijn heel simpel in bakrecepten te verwerken. Wat te denken van een notentaart met pecannoten? Of voeg wat extra nootjes toe aan een appeltaart! Bak verder bij voorkeur met volkoren- of speltmeel. Veel gezonder voor je dan dat standaard witte meel.

Pindakaas: ...van 100% pinda’s mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Jammie jammie. Gewoon een cracker, beschuitje of rijstwafel ermee besmeren en je hebt vliegensvlug een hartige snack.

Quinoa pindakaas: De combi gepofte quinoa, pindakaas en een beetje chocolade staat garant voor een lekkere gezonde snack. Erg gemakkelijk om te maken ook.

Gekarameliseerde noten: Goeie combi van zout en zoet. Een handje noten aanbakken in de pan en dan wat honing toevoegen. Aanvallen maar.

Salade met noten: Voeg wat noten toe aan rauwkost of een echte salade, en je krijgt zo eiwitten op de koop toe.

Notenkoekjes: Zoek in het kookboek een standaard recept op voor koekjes en voeg er heel simpel wat noten aan toe; zo heb je snel een snack die ook nog eens gezond is. (Dus niet te veel suiker toevoegen).

Pindarotsjes: Daarover een mooie voetbalanekdote. Want pinda’s horen nou eenmaal bij voetbal zoals een bord bami goreng op schoot bij het kijken naar Studio Sport. Toen Willem van Hanegem eens aan zijn keelamandelen was geopereerd en in het ziekenhuis lag, kwam Johan Neeskens hem opzoeken. Hij had pindarotsjes voor hem meegebracht. ‘Lekker voor je zere keel...”  
Pindarotsjes zijn heel gemakkelijk zelf te maken en zo heb je ook in de hand hoeveel suiker erin gaat.


BIOLOGISCH

Noten die vrij zijn van bestrijdingsmiddelen, zongedroogd en honderd procent biologisch gecertificeerd... Pijnboompitten, pompoenpitten, cashews, walnoten, amandelen, enzovoort... Allemaal ook biologisch verkrijgbaar. Informeer er dus gewoon naar. Want nóg gezonder en daardoor toch ook nóg lekkerder van smaak.  
This day and age hoef je trouwens voor noten niet langer naar een fysieke winkel toe. Go nuts online! En je hoeft heus niet kilo’s tegelijk te bestellen. Wel zo gemakkelijk. Kijk bijvoorbeeld eens bij Bas Boer noten. Daar zijn ze op een prettige manier totaal nuts.