Tarwegras is hip, maar dat hoeft niet te betekenen dat het ook gezond is. Genoeg superfoods die vooral het resultaat zijn van sterke marketing.

In dit artikel lees je wat tarwegras precies is en of het zijn populariteit echt verdient.

Nieuwe plantjes vol voedingsstoffen

Tarwegras zijn kleine scheutjes die het begin zijn van nieuwe tarweplanten. Hierdoor zitten ze bomvol voedingsstoffen. Allemaal stoffen die nodig zijn voor de groei van een nieuwe plant.

Tarwegras is onder andere rijk aan:

  • Vitamine A, B, C, E en K
  • Magnesium, calcium, ijzer en selenium
  • Phytonutriënten
  • Chlorofyl

De gezondheidsvoordelen van tarwegras

Doordat tarwegras zo rijk is aan voedingsstoffen, heeft het ons verschillende gezondheidsvoordelen te bieden. We zetten de interessantste voor je op een rij.

1: Tarwegras is rijk aan chlorofyl

Tarwegras bevat dus veel chlorofyl. Het bestaat zelfs voor maar liefst 70% uit dit krachtige stofje.

Chlorofyl is het stofje dat tarwegras en andere planten hun groene kleur geeft. Het wordt daarom ook wel bladgroen genoemd. Het is essentieel voor planten om gezond te blijven en ook voor onze gezondheid kan het veel betekenen.

Chlorofyl…

  • Helpt om je huid gezond te houden en om acne te verminderen
  • Remt je eetlust waardoor het je kan helpen afslanken
  • Helpt om onfrisse lichaamsgeurtjes van binnenuit te verminderen
  • Kan mogelijk helpen om het risico op kanker te verlagen

2: Gezondere cholesterolwaardes

Tarwegras kan helpen om je cholesterolwaardes te verbeteren. Laten we meteen van deze gelegenheid gebruikmaken om een misverstand uit de wereld te helpen: cholesterol is niet per se slecht. Sterker nog, we hebben cholesterol heel hard nodig om gezond te blijven. We hebben het bijvoorbeeld nodig voor onze hersenen en om hormonen aan te maken.

Er zijn twee types cholesterol: LDL-cholesterol en HDL-cholesterol. Het wordt pas ongezond als deze twee niet goed in balans zijn. Vooral weinig HDL-cholesterol in combinatie met veel LDL-cholesterol is schadelijk. Je wilt er dus voor zorgen dat je voldoende HDL-cholesterol hebt en niet te veel LDL-cholesterol.

Uit onderzoeken met dieren bleek dat tarwegras hielp om hun cholesterolwaardes te verbeteren. Het zorgde voor een lager LDL-cholesterol en juist een hoger HDL-cholesterol. Het is aannemelijk dat tarwegras ook bij mensen dit effect heeft, maar er is nog uitgebreider onderzoek nodig om dit te bevestigen.

3: Meer glutathione

Tarwegras draagt bij aan de aanmaak van glutathione. Dit is een ontzettend krachtige antioxidant die je lichaam zelf aanmaakt.

Glutathione ondersteunt je immuunsysteem, voert gifstoffen en zware metalen af en helpt om je huid gezond te houden. Bovendien kan het helpen om depressieve gevoelens te verminderen.

Het effect van glutathione op onze gezondheid is zo sterk, dat er zelfs een duidelijke link is tussen hoeveel glutathione je in je lichaam hebt en hoelang je leeft.

4: Ontstekingsremmende werking

Tarwegras heeft een sterke ontstekingsremmende werking en dat is een stuk belangrijker dan de meeste mensen denken. Ontstekingen komen namelijk veel vaker voor dan we in de gaten hebben.

Naast nuttige ontstekingen, die bijvoorbeeld bacteriën bestrijden, zijn er namelijk ook schadelijke ontstekingen. Deze worden laaggradige, chronische of stille ontstekingen genoemd. Ze vergroten je risico op diverse ziektes en zorgen ervoor dat je minder energie hebt.

Tarwegras kan helpen om dit type ontstekingen aanzienlijk te verminderen. Dit is waarschijnlijk te danken aan de combinatie van chlorofyl, vitamine C en verschillende fytonutriënten.

5: Stabielere bloedsuikerspiegel

Grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van eetbuien, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Op lange termijn zijn de effecten nog een stuk erger: een hoger risico op overgewicht, insulineresistentie en diabetes type 2.

Uit onderzoeken met ratten bleek dat tarwegras goed hielp om hun bloedsuikerspiegel stabieler te houden. Wellicht komt dit doordat tarwegras de productie van enzymen stimuleert die helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Ook bij dit gezondheidsvoordeel is er nog meer onderzoek nodig om erachter te komen welk effect tarwegras precies op onze bloedsuikerspiegel heeft.

Punten om op te letten

Tarwegras is dus ontzettend gezond. Toch zijn er ook enkele punten om op te letten:

  • Tarwegras is gevoelig voor de groei van schimmels en bacteriën. Doordat je tarwegras rauw consumeert, wordt het afgeraden voor zwangere vrouwen.
  • Tarwegras is van zichzelf glutenvrij, maar het kan wel gluten bevatten door kruisbesmetting.
  • Overmatig gebruik van tarwegras kan leiden tot misselijkheid en diarree. Heb je hier last van? Verminder je inname dan.

In het kort

Tarwegras bevat een schat aan voedingsstoffen en kan op verschillende manieren helpen om je gezondheid te verbeteren. Het draagt onder andere bij aan:

  • Een gezonde huid
  • Het tegengaan van ontstekingen
  • Een sterker immuunsysteem
  • Het afvoeren van gifstoffen
  • Het verminderen van onfrisse lichaamsgeurtjes
  • Een slank lichaam

Bronnen: website: Puur Figuur, onderzoeken: Tammie J McQuistan, Michael T Simonich, M Margaret Pratt, Cliff B Pereira, Jerry D Hendricks, Roderick H Dashwood, David E Williams, George S Bailey, Food Chem Toxicol, 2013. Saroj Kothari, Anand K Jain, Swaroop C Mehta, Shrinivas D Tonpay, Indian J Pharmacol, 2008. Kothari S, Jain AK, Mehta SC, Tonpay SD, Acta Pol Pharm, 2011. Subramoniam A, Asha VV, Nair SA, Sasidharan SP, Sureshkumar PK, Rajendran KN, Karunagaran D, Ramalingam K, Inflammation, 2012. Yogesha Mohan, Grace Nirmala Jesuthankaraj, Narendhirakannan Ramasamy Thangavelu, Adv Pharmacol Sci, 2013.