Is het moeilijk voor u om voldoende te eten? Dan biedt medische drinkvoeding de oplossing. Deze voeding bevat de juiste hoeveelheid eiwitten, energie, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Hiermee krijgt u dagelijks voldoende energie en voedingsstoffen binnen om te herstellen en/of in conditie te blijven.

Medische drinkvoeding wordt veel gebruikt in ziekenhuizen, verpleeghuizen of verzorgingstehuizen, maar u kunt het ook thuis gebruiken.

Voor wie is medische drinkvoeding geschikt?

Medische drinkvoeding wordt kant-en-klaar geleverd. Deze drinkvoeding is onder meer geschikt voor mensen die:

  • Herstellende zijn van een ziekte, zoals cystic fybrosis, kanker, een darmziekte, een spierziekte of een longziekte
  • Een stofwisselingsziekte hebben
  • Een voedselallergie hebben
  • Een operatie hebben of moeten ondergaan
  • Slik- of kauwproblemen ervaren
  • Ongewenst veel gewicht verliezen door stress of een eetstoornis

Welke soorten medische drinkvoeding zijn er? 

Heeft uw arts u geadviseerd om drinkvoeding te gebruiken als vervanging van of als aanvulling op uw dagelijkse voeding? Dan kunt u kunt u kiezen uit diverse soorten drinkvoeding die verkrijgbaar zijn, zoals:

  • Drinkvoedingen op basis van melk-, yoghurt- of sapbasis
  • Crèmes
  • Vruchtenmoes
  • Soepen

Welke smaken zijn er?

Tot een aantal jaren geleden was medische drinkvoeding nogal smakeloos en eentonig. Gelukkig is dat de afgelopen jaren veranderd. Tegenwoordig heeft u de keuze uit verschillende smaken. Zo kunt u zoet met hartig afwisselen.

Wilt u de drinkvoeding nog wat meer smaak geven? Voeg er dan een extra ingrediënt aan toe zoals suiker, honing, siroop, jam, oploskoffie, slagroom, anijs of een bolletje ijs. Koffie, mokka, chocolade of hartige smaken kunt u verwarmen. Laat de drinkvoeding niet koken, want dan gaan er veel voedingsstoffen verloren.

Tijdens en na een ziekte is het belangrijk om toch te blijven eten en drinken. U voorkomt dan een vocht- en voedingstekort. Vindt u de geur van de voeding onaangenaam? Drink deze dan direct uit de verpakking met een rietje. Zo krijgt u toch voldoende vocht en voeding binnen.

Is er ook drinkvoeding verkrijgbaar zonder smaak?

Wilt u de drinkvoeding toevoegen aan uw maaltijd of drankje? Dan is er ook voeding in een neutrale smaak verkrijgbaar. Deze kunt u toevoegen aan de koffie, soep, sauzen of zuiveldrank, zonder dat dit de smaak beïnvloedt.

Is medische drinkvoeding een vervanging van de normale voeding?

De drinkvoeding wordt meestal voorgeschreven als aanvulling op de normale voeding. Het aantal consumpties kan variëren van 1 tot 3 flesjes per dag. Als het gaat om een volledige vervanging van de normale voeding volstaan 5 tot 7 flesjes per dag. De arts, specialist of diëtist schrijft de soort en de hoeveelheid drinkvoeding voor.

Medische drinkvoeding bestellen?

Wilt u medische drinkvoeding bestellen? Dan doet u dit eenvoudig online via de website van bijvoorbeeld BENU Direct. Vervolgens belt de diëtiste u voor een telefonisch intakegesprek. Ze bekijkt dan welke voeding het beste bij u past.

Als u medische drinkvoeding bestelt, wordt de gewenste hoeveelheid de volgende dag al geleverd. De voeding valt eerst onder het eigen risico. Daarna wordt het volledig door uw zorgverzekeraar vergoed.