Alle patiënten in het Radboudumc krijgen zes keer per dag kleine gerechten. Uit onderzoek van Dorian Dijxhoorn en collega’s blijkt nu dat zij hierdoor o.a. meer eiwitten binnen krijgen en beter in hun energiebehoefte worden voorzien dan wanneer ze de traditionele drie maaltijden per dag krijgen. De resultaten verschijnen vandaag in Clinical Nutrition.

Sinds vorig jaar krijgen alle patiënten in het Radboudumc hun maaltijden via het FoodforCare maaltijdconcept: zes keer per dag (in plaats van drie keer) gaan voedingsassistenten met kleine gerechten langs bij patiënten. De patiënt krijgt ter plekke uitleg over de samenstelling en kiest zelf wat hij wil eten. Het assortiment bestaat uit een zeer breed aanbod verse, eiwitrijke gerechten die aantrekkelijk worden gepresenteerd.
Eerder onderzoek wees uit dat bij een ziekenhuisopname in Nederland 2% tot 38% van de patiënten ondervoed is. Het is daarom erg belangrijk dat het eten in het ziekenhuis voldoende eiwit en energie bevat, omdat dit bij kan dragen aan een betere gezondheidstoestand van patiënten.

Arts-onderzoeker Dorian Dijxhoorn en collega’s bekeken hoeveel eiwitten en kilocalorieën patiënten binnen kregen. Dit deden ze door op dag 1 en dag 4 van de ziekenhuisopname voorafgaand aan elke maaltijd op te schrijven wat de patiënt bestelde en na afloop te wegen wat er over was. De hoeveelheid eiwitten en kilocalorieën werden berekend aan de hand van de voedingswaarden van de verschillende recepturen. Dijxhoorn: “Al met al was het een heel intensief onderzoek. Nog niet eerder is zo nauwkeurig gemeten wat meer dan 600 patiënten binnen krijgen.” Ze voerden hun onderzoek op drie afdelingen van het Radboudumc uit: Maag-, Darm- Leverziekten; Gynaecologie/Urologie en Orthopedie. Dat deden ze eerst voor het bestaande maaltijdconcept (drie keer per dag een maaltijd) en later in het jaar nog een keer toen FoodforCare was ingevoerd. Deze resultaten werden met elkaar vergeleken.

Meer eiwitinname
Uit het onderzoek blijkt dat patiënten op dag 1 en 4 van hun opname meer eiwitten binnenkrijgen als ze zes keer per dag een kleine, eiwitrijke maaltijd mogen kiezen. Gemiddeld kregen patiënten op dag 1 79% van hun eiwitbehoefte binnen met het FoodforCare concept. Met drie maaltijden per dag was dit 59%.  Hetzelfde patroon was te zien op dag 4 (73% vs. 59% van de eiwitbehoefte).
In de FoodforCare groep behaalde 24% van de onderzochte patiënten op dag 1 en 23% van de patiënten op dag 4 hun dagelijkse eiwitbehoefte. Bij de drie maaltijden was dit 8% op beide dagen.

Patiënten kregen daarnaast op dag 1 gemiddeld gezien een groter deel van hun energiebehoefte binnen met de zes kleine gerechten. Naast de eiwit- en energie-inname onderzochten de wetenschappers ook de tevredenheid over de maaltijden. Patiënten vonden de kleine maaltijden lekkerder ruiken en er beter uitzien. Overall bleef de tevredenheid gelijk ten opzichte van het oude concept.

Vervolgonderzoek
Uit verdere analyses moet blijken of het nieuwe maaltijdconcept ook voor gezondheidsverbetering zorgt. Daar is op dit moment nog niks over te zeggen. Onderzoeker Manon van den Berg: “Bovendien gaan we starten met onderzoek naar FoodforCare in de thuissituatie met het oog op een goede voorbereiding en nazorg van de opgenomen patiënt.”

Bron: Radboudumc