Dat de combinatie van deze drie omega’s erg goed en gezond is voor het lichaam is al meer dan ruim besproken in diverse studies en artikels over het hele internet. Het is ook begrijpelijk dat als je aan het zoeken gaat naar een van de voordelen, je niet het wereldwijde web af wil zoeken naar die ene oplossing of dat ene antwoord. Wellicht kunnen we helpen door een aantal voordelen van de gouden triangel des levens (klinkt bijna bijbels) op een rijtje te zetten voor meer leesgemak en we hopen dat je er wat aan hebt.

Omega 3

In deze omega zitten drie belangrijke bestandsdelen, we te verstaan ALA, EPA en DHA. EPA en DHA houden je hart in toom en zorgen voor een normale werking. Deze bestandsdelen zijn voornamelijk te vinden in vis, met name vette vis. Denk hierbij aan Makreel, Tonijn, Haring of Ansjovis. Daarnaast zijn deze ook verantwoordelijk voor het verlagen van de kans op hart en vaatziektes.
DHA en EPA dragen bij aan de ontwikkeling van oogjes, de hersenen en algehele groei van een ongeboren baby. Deze kunnen het op dat stadium van het leven nog niet zelf aanmaken.
ALA kan niet worden aangemaakt door ons lichaam en moeten we dus uit producten halen, zoals vlees, groene groentes en diverse margarines.
Er is nog een studie aan de gang die moet bewijzen of de omega ook een positief effect heeft op gedragsstoornissen als ADHD. Reuma, dementie en depressie zijn ook in die studie meegenomen.

Omega 6

Deze omega beval Linolzuur en is al bewezen sterk tegen het onder andere verlagen van de cholesterol, mits je het voldoende binnen krijgt. Het is te vinden in bijvoorbeeld noten, zaden, boter en margarines. Daarnaast is ook deze omega goed voor de ontwikkeling van het kind. Het lichaam maakt zelf geen linolzuur aan, dus moet het kind deze binnenkrijgen via de voeding die het krijgt en dit resoneert door tot op wat latere leeftijd. Geef daarom uw kind altijd wat boter op het brood, de peperkoek, of laat ze eens een nootje of pinda proeven. Wellicht dat ze het nog lekker vinden ook! De huid gedijd ook goed met voldoende inname van dit bestandsdeel. Sterker nog; een tekort aan linolzuur kan de huid doen uitdrogen en schilferen.

Omega 9

De minst bekende van de gouden 3, maar zeker niet onnodig als supplement voor het lichaam. Deze omega is een onverzadigd vetzuur dat een normale cholesterol verhouding probeert te behouden en is daarom vrijwel altijd genoemd als er gepraat wordt over hart en vaatziekten. Daar het lichaam wel voldoende haalt uit wat er dagelijks gegeten wordt, is het niet altijd vanzelfsprekend dat men ook hetgeen eet waar omega 9 in zit. Het is te vinden in de noot, een avocado’s, koolzaad en olijfolies. Hij verdiend zijn plek in de triangel omdat het toch een onmisbaar en belangrijk vetzuur aanlevert.

Aanvulling als je niet genoeg binnenkrijgt?

Ook daar is al aan gedacht. Tegenwoordig kun je een capsule krijgen met alle goede voordelen van omega 3,6 en 9 en is vrijwel in elke supermarkt, welzijnswinkel of groene etailer te krijgen, zoals Wellvita, waar niet alleen de omega 3 6 9 capsules te verkrijgen zijn, maar een hele range aan goede ondersteuning voor het dagelijks leven.
Deze capsules leveren je een goed supplement voor alles waar je wellicht in het drukke leven van deze dagen niet meer aan toe komt, zoals redelijk gezond leven en eten. Ondanks dat alles wat je nodig hebt in een van deze pilletjes zit, wil het niet zeggen dat je daarmee meteen naar de friettent kan gaan en verwachten dat je leven gezonder wordt. Het woord “supplement” zegt alles, het is een aanvulling op een gezonde maaltijd, lunch of levenswijze.
Nog even een kanttekening. Ben je veganist, vegetariër of heb je iets met een van deze dingen, let dan goed op omega3, omdat daar dierlijke stoffen inzitten.