Je hebt het wellicht vaker gehoord: zorg dat je minimaal één keer per week vette vis eet. De reden voor dit advies is dat vette vis veel omega-3 vetzuren bevat die een voordelig effect kunnen hebben op je gezondheid. Waar is omega-3 precies goed voor en wat kan je eten, naast vette vis, om het binnen te krijgen? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze zijn onder te verdelen in plantaardige en dierlijke omega-3 vetzuren. Het omega-3 vetzuur ALA (alfalinoleenzuur) dat in plantaardige producten zit heeft een andere functie in je lichaam dan de omega-3 vetzuren DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) die in dierlijke producten zitten.


Voordelen omega-3

Omega-3 kan helpen om het verouderingsproces te vertragen. Dit gebeurt op een paar verschillende manieren door een anti-inflammatoir middel dat beschermt tegen aandoeningen, veroorzaakt door overmatige ontsteking. Daarnaast is aangetoond dat omega-3 rechtstreeks van invloed is op de levensduur van cellen en dat het helpt bij het vertragen van het verouderingsproces van cellen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig omega-3 binnenkrijgen minder kans hebben op een depressie. Daarbij zorgt omega-3 voor een lagere bloeddruk, minder kans op bloedpropjes en hart- en vaatziekten bij ouderen.


Beter geheugen

Omega-3 vetzuren zijn een belangrijke bouwsteen voor de hersencellen, celwanden en het zenuwstelsel. Een beter geheugen en betere leercapaciteiten dus! Daarnaast zijn ze een essentiële grondstof voor hormoonachtige stoffen die allerlei processen in je lichaam regelen. Het omega-3 vetzuur DHA is een belangrijke bouwstof voor het netvlies van de ogen. Een interessant detail is dat voldoende omega-3 samenhangt met een verminderd risico op maculadegeneratie, één van de hoofdoorzaken voor permanente oogschade en blindheid in de wereld.


Omega-3 en zwangerschap

Het innemen van voldoende omega-3 tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte hangt samen met meerdere gunstige effecten voor het kind, waaronder een positieve invloed op de gezondheid van de hersenen, minder gedragsproblemen en een hoge intelligentie. Tenslotte gaat omega-3 ontstekingen tegen en helpt het om bloedvaten soepel te houden, zodat zuurstof naar de kleine haarvaatjes kan komen. Dit leidt tot een gladdere huid, minder rimpels en minder acne. Omega-3 vetzuren blijken tevens een eetlust remmende werking te hebben en zijn daarmee een ondersteuning bij het afvallen.


Waar zit het in?

De bekendste bronnen van omega-3 vetzuren zijn visolie en vette vis zoals zalm, makreel, haring, forel en tonijn. Ben je geen fan van vis of ben je vegetariër? Geen zorgen, want er zijn nog meer voedingsmiddelen die omega-3 bevatten. Wat dacht je van walnoten, pijnboompitten, chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, groene bladgroenten, peulvruchten, walnootolie en sesamolie.