Geen verlies aan energie, wel aan gewicht

Als het om een verantwoord ontbijt of een lunch gaat en toch slank worden of blijven… Lekker om dan de voedingsdeskundigen voor je te laten werken. Die dokterden eiwitshakes uit, die een perfect begin vormen van de dag en om ermee door te komen, zónder dat je aan energie verliest, maar wél aan gewicht.

Afslanken… Daar weet jij natuurlijk alles van.

Vooral dat het een verwoede strijd is die duurt en duurt. En een ge-jo-jo is van heb ik jou daar. Pondje eraf…. Kilo erbij! Knalhard. En doodmoe makend. Laat daarom nou eens de wetenschap het werk voor je opknappen. Er zijn (lekkere) eiwitshakes ontwikkeld die ervoor zorgen dat je lijf aan onmisbare proteïnen niets te kort komt. Honger jezelf daarom vooral nooit uit. Bedenk: zelfs de duurste auto rijdt niet op niets. Ook jouw lichaam heeft gewoon ‘brandstof’ nodig. Met niets eten, door bijvoorbeeld ontbijt of lunch over te slaan, negeer je stoffen die juist onmisbaar zijn. Zoals eiwitten.

JE BOUWT OP… JE BREEKT AF!

Je carrière, het gezin, de dagelijkse beslommeringen… En dan ook nog dat dieet. Helemaal niet raar dat je dus doodleuk op een crashdieet gaat of eentje zomaar opgevangen in de wandelgangen. O zo fout natuurlijk. Je weet het. Je doet het toch. In oorlog, liefde en voor een maatje minder is alles toegestaan. Besef dan dat je alleen maar denkt dat je met je lijf opbouwend bezig bent. Want wanneer je dagelijks te weinig eiwitten binnenkrijgt, breekt je spierweefsel doodleuk af! Terwijl je juist vet wilt afbreken en spieren wilt behouden. 

ALLERGROOTST BELANG

Eiwitten heb je iedere dag weer nodig. Ze jagen de verbrandingsmotor aan die je lichaam is. Zonder eiwitten kun je niet presteren. Val je, nog net niet, stil. Eiwitten of proteïnen zijn belangrijk voor sterke botten, spierherstel, weefsel, huid, gaan overgewicht tegen en werken bloeddrukverlagend. En ze helpen je lijf dus te herstellen na gedane inspanning. Het woord proteïne komt trouwens van het Griekse woord protosz, afkomstig uit een uitdrukking inzake ‘van het allergrootste belang’. Eiwitten zijn na water het sterkst aanwezig in je lijf. Elk onderdeel van je lichaam bevat eiwit. Zo draagt een volwassene gemiddeld twaalf kilo eiwit in zich mee.

Goed om te weten trouwens: Ook wanneer je eiwitten in grote mate consumeert, zorgen ze nooit voor extra kilo’s.

Er zijn twee soorten eiwitten: dierlijke en plantaardige.
Eerstgenoemde zitten in onder andere:
• Melk
• Eieren
• Kaas
• Kwark
• Vlees
• Vis

Plantaardige eiwitten zitten in onder andere:
• Graanproducten/brood
• Peulen
• Noten
• Paddenstoelen


SIGNS OF THE TIMES

Eiwitshakes nu zijn helemaal van deze tijd. Een tijd waarin gezondheid en de liefde en aandacht voor moeder aarde de signs of the times zijn, de tekenen des tijds. Nog niet eens zo heel lang geleden was je zacht gezegd een watje wanneer je meedeelde niet te drinken of te roken. Je stelde NIX voor. Nu ben je juist helemaal van deze tijd. Let je ook goed op je voeding en eet je minder of zelfs helemaal geen vlees meer. Maar weet bij dat laatste dan wel dat vlees juist een groot-leverancier is van eiwitten. Dat ‘gemis’ moet je dus op de een of andere manier compenseren. Eiwitshakes vormen dan een prima alternatief om te zorgen dat je niets aan proteïnen te kort komt.


HET BESTE VAN TWEE WERELDEN

Voortschrijdende technieken gaan gelukkig hand in hand met voortschrijdend inzicht. Daardoor zijn er voor vega’s en veganisten eiwitshakes op de markt die honderd procent plantaardig zijn. Voor wie echter het beste van twee wereld wenst – dus zowel plataardig als dierlijke eiwitten – zijn er shakes te koop zoals bijvoorbeeld de eiwitshakes van flinndal. Laag in calorieën, hoog qua eiwitten en ook vezelrijk.

Een goede reden verder om voor the best of both worlds te gaan is het gegeven dat de biologische waarde van dierlijke eiwitten hoger is dan van plantaardige eiwitten en daardoor ook meer lijken op ons lichaamseigen eiwit dan het eiwit uit plantaardige bronnen. Daarnaast bevat dierlijk eiwit meer essentiële aminozuren.