Visceraal vet is het type vet dat het gevaarlijkst is voor onze gezondheid. In dit artikel lees je wat het precies is, wat de gevaren zijn en hoe je ervan afkomt.

Wat is visceraal vet precies?

Visceraal vet is een soort buikvet. Om precies te zijn het vet dat in de buikholte wordt opgeslagen, onder de buikspieren en tussen je organen. Het kan ervoor zorgen dat je buik bol en naar voren staat.

Doordat het vet onder de buikspieren wordt opgeslagen, voelt het vaak stevig aan. Vooral bij mannen kan de buik hard aanvoelen.

Visceraal vet is anders dan onderhuids buikvet. Onderhuids buikvet wordt namelijk op je buikspieren opgeslagen in plaats van eronder. Het zit tussen je buikspieren en je huid. Dit type vet kan je daardoor gemakkelijk vastpakken.

Herken je een of meerdere van deze punten? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te veel vet in je buikholte:

  • Overgewicht
  • Een buik die naar voren staat, dik, rond en/of hard is
  • Een zogeheten bierbuik
  • Een appelfiguur, waarbij vet vooral rond het middel wordt opgeslagen

Belangrijk om te weten: Ook als je geen dikke buik hebt, kan het zijn dat je te veel visceraal vet hebt.

Wat zijn de gevaren van visceraal vet?

Visceraal vet is het gevaarlijkste vet voor onze gezondheid. Ongezonder dan onderhuids buikvet en vet op de benen en billen.

Als je te veel visceraal buikvet hebt, worden niet alleen je buikspieren naar voren geduwd. Ook op je organen komt druk te staan.

En dat is zeker niet alles. Vet neemt namelijk niet alleen ruimte in, het heeft invloed op allerlei processen in je lichaam. Dat komt vooral doordat het je hormonen beïnvloedt. Ook hierbij zorgt visceraal vet voor grotere risico’s dan ander vet.

Visceraal vet wordt bijvoorbeeld gelinkt aan:

  • Ongezonde cholesterolwaardes
  • Een te hoge bloeddruk
  • Een hoger risico op hart- en vaatziektes
  • Een hoger risico op diabetes type 2
  • Een hoger risico op alzheimer

Hoe verlies je visceraal vet?

Van zo’n lijstje word je niet vrolijk. Maar het goede nieuws is: het is nooit te laat om af te vallen. Ook niet als je al jaren extra kilo’s met je meedraagt (en al van alles hebt geprobeerd).

Om succesvol van visceraal buikvet af te komen, is je voeding het belangrijkste. Daarnaast kunnen ook beweging, een goede nachtrust en ontspanning je helpen.

Voedingstips om van visceraal vet af te komen

Eet (vrijwel) geen:

  • Suiker
    Vermijd daarom onder andere koek, snoep, chocola, gebak, ijs, frisdrank en fruitsap.
  • Transvetten
    Deze zitten onder andere in chips, frituurvet, frituursnacks, fastfood, diepvriespizza, worst, veel soorten pindakaas en harde margarine. Ook koek, gebak en chocola kunnen erg rijk aan transvet zijn.
  • Simpele koolhydraten
    Deze vind je in witbrood, pasta, noedels en alle andere producten van wit meel. Ook witte rijst bevat veel simpele koolhydraten.

Eet met mate:

  • Complexe koolhydraten
    Goede bronnen hiervan zijn fruit, groentes, havermout, peulvruchten en noten.

Eet voldoende:

  • Vezels
    Groentes, fruit, peulvruchten en havermout zijn vezelrijk.
  • Eiwitten
    Eiwitrijke voeding is bijvoorbeeld vlees, kip, vis, schaal- en schelpdieren, eieren, hüttenkäse, kwark en yoghurt. Qua plantaardige bronnen scoren tempeh, edamame bonen, quinoa, peulvruchten, noten, zaden en pitten goed.
  • Vetten
    Gezonde bronnen hiervan zijn vette vis, olijfolie, kokosolie, avocado, noten, zaden en pitten.
  • Omega 3-vetzuren
    Zalm, sardienen, makreel, haring, walnoten, lijnzaad en chiazaad zijn geweldige bronnen.

Leefstijltips om van visceraal vet af te komen

Je voeding speelt de grootste rol, maar is zeker niet de enige factor. Als je zorgt dat ook onderstaande factoren in orde zijn, verbrand je veel makkelijker vet. Bovendien zorgen ze ervoor dat je gewoon beter in je vel zit.

  • Zorg voor voldoende beweging. HIIT workouts zijn zeer effectief, maar alle beweging telt mee.
  • Probeer stress zoveel mogelijk te beperken en zorg dagelijks voor ontspanning.
  • Slaap iedere nacht zo’n zeven tot negen uur. Het verschilt per persoon wat precies de ideale slaapduur is.

Om te onthouden

Een teveel aan visceraal vet is erg ongezond. Het zorgt voor druk op je organen en verstoort je hormoonhuishouding. Hierdoor stijgt het risico op verschillende ziektes.

Om af te vallen en van te veel visceraal vet af te komen, is het als eerste belangrijk om op je voeding te letten. Daarnaast hebben ook beweging, ontspanning en voldoende slaap een positieve invloed.

Bronnen

Website: Puur Figuur

Onderzoeken: Richard N Bergman, Stella P Kim, Karyn J Catalano, Isabel R Hsu, Jenny D Chiu, Morvarid Kabir, Katrin Hucking, Marilyn Ader, Obesity, 2006. Sahakyan KR, Somers VK, Rodriguez-Escudero JP, Hodge DO, Carter RE, Sochor O, Coutinho T, Jensen MD, Roger VL, Singh P, Lopez-Jimenez F, Ann Intern Med, 2015. Caroline S Fox, Joseph M Massaro, Udo Hoffmann, Karla M Pou, Pal Maurovich-Horvat, Chun-Yu Liu, Ramachandran S Vasan, Joanne M Murabito, James B Meigs, L Adrienne Cupples, Ralph B D'Agostino Sr, Christopher J O'Donnell, Circulation, 2007.