Dat sinaasappels gezond zijn weet iedereen wel. Dat ze veel vitamine C bevatten, is ook algemeen bekend. Maar wat betekent deze vitamine precies voor onze gezondheid? En wat voor gezondheidsvoordelen hebben sinaasappels ons nog meer te bieden?

1. Vitamine C

We beginnen maar meteen met het allerbekendste gezondheidsvoordeel van sinaasappels: ze zijn rijk aan vitamine C. Een middelgrote sinaasappel bevat maar liefst 116% van de ADH.

Vitamine C heeft ons grote voordelen te bieden. We zetten enkele belangrijke voor je op een rij:

  • We hebben vitamine C nodig voor een optimaal functionerend immuunsysteem.
  • Er zijn aanwijzingen dat vitamine C kan helpen om de duur en ernst van verkoudheid te verminderen.
  • Vitamine C draagt bij aan een mooie en stevige huid. Ons lichaam gebruikt het namelijk voor de aanmaak van collageen, wat een belangrijk onderdeel is van het bindweefsel in onze huid.
  • Vitamine C helpt om je huid te beschermen tegen schade door de zon.
  • Vitamine C helpt om je risico op hart- en vaatziektes te verlagen. Dit is van groot belang, aangezien deze ziektes zeer veel voorkomen.
  • Vitamine C is een antioxidant. Dit betekent dat het helpt om vrije radicalen onschadelijk te maken en zo je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress.

2. Vezelrijk

Groente en fruit zijn rijk aan vezels. Sinaasappels zijn wat dit betreft zeker geen uitzondering. Ook dit levert vele gezondheidsvoordelen op.

Vezels dragen bijvoorbeeld bij aan een gezonde stoelgang en het voorkomen van obstipatie. Ook zijn ze een voedingsbron voor de goede bacteriën in onze darmen. Hierdoor dragen ze bij aan een gezonde darmflora. Dit is niet alleen belangrijk voor je darmen, maar ook voor je immuunsysteem, de opname van voedingsstoffen en het voorkomen van hart- en vaataandoeningen.

Daarnaast dragen vezels ook bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel en een gezond gewicht.

3. Lager risico op hartziektes

Sinaasappels bevatten hesperidine. Dit is een waardevol stofje dat ook wel vitamine P wordt genoemd. Het kan helpen om je bloeddruk te verlagen. Dit is belangrijk om je hart en bloedvaten gezond te houden. Uit een Japans onderzoek bleek dan ook dat mensen die meer citrusfruit eten, een lager risico op hart- een vaatziektes hebben.

Zoals je bij punt 1 al kon lezen, helpt de vitamine C uit sinaasappels ook om je hart gezond te houden. En alsof dat nog niet genoeg is, bevatten sinaasappels ook nog eens diverse krachtige antioxidanten die hier ook aan bijdragen.

4. Lager risico op hersenaandoeningen

Hesperidine is niet alleen goed voor je hart, het helpt ook om je hersenen gezond te houden. Hetzelfde geldt voor het stofje apigenine, dat ook in sinaasappels te vinden is.

Tijdens laboratoriumonderzoek en proeven met muizen, bleken deze stoffen hersencellen te beschermen en de hersenfunctie te verbeteren.

Daarnaast zijn er diverse onderzoeken onder ouderen uitgevoerd, waarbij bleek dat citrusvruchtsappen een positief effect hebben op de hersenfunctie.

5. Een gezond gewicht

Sinaasappels kan je ook als je wilt afslanken met een gerust hart blijven eten. Ze zijn namelijk zeer rijk aan voedingsstoffen, wat helpt om ervoor te zorgen dat je tijdens je dieet geen tekorten oploopt.

Daarnaast hebben ze een lage glycemische index. Dat wil zeggen dat ze geen grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Een stabiele bloedsuikerspiegel heeft een positief effect op je hormoonhuishouding en maakt het vele malen makkelijker om vet te verbranden. Dit is te danken aan de vezels die sinaasappels bevatten. Deze vezels zorgen er ook meteen voor dat je beter en langer verzadigd bent.

Dit geldt echter niet voor sinaasappelsap. Het sap kan wel schommelingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Je krijgt dan namelijk alle fruitsuiker binnen, terwijl je het grootste deel van de vezels uit de sinaasappels mist. Door dit gebrek aan vezels neemt je lichaam de suikers veel sneller op.

Let op: sinaasappels zijn ontzettend gezond, maar door de fruitsuiker die ze bevatten is het belangrijk om niet meer dan twee stuks per dag te eten als je wilt afslanken.

Gezond snoepen met sinaasappels

Als je zin hebt in iets zoets, zijn sinaasappels dus een zeer gezonde keuze. Deze heerlijke zoete vruchten zitten bomvol vitamine C, zijn rijk aan vezels en helpen je om je hart en hersenen gezond te houden. Bovendien passen ze prima in een afslankdieet, zolang je de porties maar in de gaten houdt.

Bronnen: Tomoyo Yamada, Shinya Hayasaka, Yosuke Shibata, Toshiyuki Ojima, Tomohiro Saegusa, Tadao Gotoh, Shizukiyo Ishikawa, Yosikazu Nakamura, Kazunori Kayaba, J Epidemiol, 2011. Cirmi S, Ferlazzo N, Lombardo GE, Ventura-Spagnolo E, Gangemi S, Calapai G, Navarra M, Molecules, 2016. Nurk E, Refsum H, Drevon CA, Tell GS, Nygaard HA, Engedal K, Smith AD, Br J Nutr, 2010.