Detoxen is populairder dan ooit. En dat is niet voor niets, want het belooft wonderen. Door te detoxen zou je bloed gezuiverd worden en alle schadelijke stoffen uit je lichaam worden verwijderd. Maar hoe dit werkt en of het wel echt werkt, dat is vaak niet helemaal duidelijk. Wat is detoxen, welke detox-diëten bestaan er en werken ze ook echt?

Detoxen

Veel mensen zien een detox als een soort kleine ‘dieetinterventie’ waarbij slechte stoffen uit het lichaam verwijdert worden, waardoor je helemaal ‘schoon’ wordt van binnen. Je hebt talloze manieren om te detoxen. Je kunt je eigen detox doen door bijvoorbeeld een tijdje alleen groentesappen te drinken, maar ook een maand plantaardig eten kan gezien worden als een detox. Een andere typische detox is een korte periode van vasten, gevolgd door een dieet van fruit, groenten, vruchtensappen en water. Eigenlijk hoort bij elke detox het vermijden van allergene voedingsmiddelen en het volledig elimineren van alcohol, koffie, sigaretten en geraffineerde suikers.  Bij sommige detox-diëten worden ook kruiden, theesoorten of supplementen gebruikt. Ieder detox-dieet verschilt van duur. Ook is het ene dieet strenger dan het andere.

Wat wordt er beloofd?

Je geeft je organen even ‘rust’, je stimuleert je lever om van giftige stoffen af te komen, verbetert er de bloedcirculatie mee en je voorziet je lichaam van gezonde voedingsstoffen. Detoxen zou ook goed werken bij diverse gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, ontstekingen, allergieën en chronische vermoeidheid. Of dat echt zo is, moet echter meer onderzoek naar gedaan worden. Maar in principe willen we dat natuurlijk allemaal wel!

Wat doet een detox?

Er is maar weinig wetenschappelijk bewijs dat detoxen daadwerkelijk bepaalde schadelijke stoffen uit je lichaam zou verwijderen. En in principe is dat ook niet direct nodig, want je lichaam is zelf in staat om zich te reinigen. Niet alleen dankzij ontlasting, urine en zweet, maar ook door de werking van je lever. Zo maakt je lever slechte stoffen onschadelijk en zorgt dit orgaan ervoor dat ze uit je lichaam verwijderd worden.

Werkt het echt?

Detoxen zou op de korte termijn kunnen helpen met afvallen. Grote caloriebeperkingen kunnen natuurlijk leiden tot snel gewichtsverlies, maar of je dit gewicht vervolgens op de lange termijn kunt behouden? Die kans is klein.

Toch kan het ontzettend interessant zijn om te detoxen, zeker wanneer je gewicht wilt verliezen. Het kan verschillende biomarkers verbeteren, zoals een verbeterde leptine of insulinegevoeligheid.

Ook kan het je bewustzijn rondom eten enorm veranderen. Door te detoxen en uit je routines te stappen, leer je ervaren dat je al die dingen die je gewoonlijk naar binnen werkt op een dag, helemaal niet “nodig” hebt. Je kan prima met minder eten en soms ervaar je daar zelfs meer energie door.

Ook leer je dat honger iets is dat komt en gaat en dat je er dus niet altijd direct aan toe hoeft te geven. Deze ervaringen kun je meenemen, waardoor gezond eten vaak een stuk gemakkelijker gaat.

Daarnaast leer je tijdens een detox hoe lekker het voelt om je te voeden met alleen maar gezonde voedingsmiddelen, het doet echt iets met je en daardoor is het makkelijk om na de detox een aantal van deze gezonde detox gewoonten mee te nemen je leven in. Denk aan veel water en groentesappen drinken, minder vlees eten en minder eten.

Conclusie

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat detoxen werkt en dat je er daadwerkelijk schadelijke stoffen mee verwijdert uit je lichaam. In principe is je lichaam prima in staat om dat zelf te regelen. Het is dan ook niet verstandig om het in te zetten om snel af te vallen als een soort van crashdieet.

Bewezen of niet, het kan ontzettend interessant zijn om eens een detox te doen. Het maakt je bewust van je eetgedrag en de gewoonten die je hebt en laat je ervaren hoe lekker het voelt om enkel gezond eten binnen te krijgen. Dit kan ervoor zorgen je na de detox gezondere keuzes gaat maken. Zo kan detoxen dus zeker een positief effect op je gezondheid en je gewicht hebben!