Gember is een populaire specerij in Azië. Niet alleen vanwege zijn smaak, maar ook omdat het al duizenden jaren bekend staat om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Dit heeft uiteraard de nieuwsgierigheid van wetenschappers gewekt, waardoor er vele onderzoeken naar gember gedaan zijn. En de resultaten zijn zeker positief. In dit artikel hebben we negen bewezen gezondheidsvoordelen van gember voor je op een rij gezet.

1: Betere opname van voedingsstoffen

Gember heeft verschillende positieve effecten op je spijsvertering. Een daarvan is dat het helpt om de opname van voedingsstoffen te verbeteren. Ons lichaam neemt namelijk lang niet alle vitamines en mineralen uit onze voeding daadwerkelijk op. Een deel verlaat ongebruikt ons lichaam.

2: Vermindert misselijkheid

Gember kan helpen om verschillende vormen van misselijkheid te verminderen. Zo kan het bijvoorbeeld helpen tegen:

  • (Ochtend)misselijkheid bij zwangere vrouwen
  • Misselijkheid als gevolg van zeeziekte of wagenziekte
  • Misselijkheid als gevolg van chemotherapie

3: Effectief tegen brandend maagzuur

Gember is een effectief middel tegen brandend maagzuur. Het heeft een rustgevende werking op je maag en slokdarm.

Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur, is het daarom een goed idee om vaker gember te gebruiken in je maaltijden, gemberthee te drinken of een gembersupplement te nemen.

4: Gezonde hersenen en bescherming tegen alzheimer

Gember bevat verschillende antioxidanten en bioactieve stoffen die helpen om je hersenen gezond te houden.

Deze stoffen helpen om oxidatieve stress en ontstekingen in je hersenen tegen te gaan. Dit is belangrijk bij het beperken van het risico op alzheimer. Er wordt namelijk gedacht dat oxidatieve stress en ontstekingen in de hersenen bijdragen aan ouderdomsgerelateerde cognitieve achteruitgang en het ontstaan van alzheimer.

5: Verbeterde hersenfunctie

Er zijn aanwijzingen dat gember ook kan helpen om je hersenfunctie te verbeteren. Dit bleek bijvoorbeeld uit een onderzoek onder 60 vrouwen van middelbare leeftijd. Zij kregen twee maanden lang dagelijks een placebo of een gemberextract. Uit de resultaten bleek dat het gemberextract hielp om hun reactiesnelheid en werkgeheugen te verbeteren.

6: Helpt bij het bestrijden van infecties

Gingerol, de bioactieve stof in verse gember, verlaagt het risico op infecties doordat het de groei van verschillende bacteriën afremt.

Zo helpt het bijvoorbeeld bij het bestrijden van mondbacteriën die tandvleesontsteking kunnen veroorzaken. Daarnaast kan het ook helpen om je risico op luchtweginfecties te verkleinen.

Dit gezondheidsvoordeel is het sterkst bij verse gember.

7: Helpt tegen spierpijn na het sporten

Gember kan helpen om spierpijn na het sporten aanzienlijk te verminderen. Dit bleek onder andere uit een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de University of Georgia. De proefpersonen hadden dankzij gembersupplementen 25% minder last van spierpijn na het sporten.

8: Ontstekingsremmende werking

Gember helpt om (chronische) ontstekingen te verminderen. Dit is van groot belang. Chronische ontstekingen komen bijzonder veel voor en zijn een gevaar voor onze gezondheid. Ze hebben geen duidelijk herkenbare symptomen, waardoor ze vaak onopgemerkt blijven.

Chronische ontstekingen worden daarom ook wel stille ontstekingen genoemd. Je ziet ze niet, maar ze zorgen wel voor schade aan je cellen en lichaamsweefsels en ze putten je immuunsysteem uit. Hierdoor vergroten ze het risico op tal van ziektes.

9: Natuurlijke pijnbestrijding bij artrose

Dankzij de ontstekingsremmende werking van gember, kan het ook helpen om de symptomen van artrose te bestrijden. Het kan de pijnklachten aanzienlijk verminderen.

In 2001 werd er een onderzoek gepubliceerd waarbij 247 proefpersonen met artrose aan hun knie, twee keer per dag een gemberextract of een placebo namen. De groep die gember kreeg, had minder last van pijn en had minder pijnmedicatie nodig dan de placebogroep.

Kort samengevat

Gember is al eeuwenlang geliefd om zijn geneeskrachtige eigenschappen en modern onderzoek bewijst dat dit terecht is. Gember helpt om de opname van voedingsstoffen te verbeteren, vermindert misselijkheid en helpt om je hersenen gezond te houden. Ook heeft het een antibacteriële en ontstekingsremmende werking.

Bronnen: website: PuurFiguur, onderzoeken: Ernst E, Pittler MH, Br J Anaesth, 2000. Estelle Viljoen, Janicke Visser, Nelene Koen, Alfred Musekiwa, Nutr J, 2014. Faizul Azam, Abdualrahman M Amer, Abdullah R Abulifa, Mustafa M Elzwawi, Drug Des Devel Ther, 2014. Naritsara Saenghong, Jintanaporn Wattanathorn, Supaporn Muchimapura, Terdthai Tongun, Nawanant Piyavhatkul, Chuleratana Banchonglikitkul, Tanwarat Kajsongkram, Evid Based Complement Alternat Med, 2012. Black CD, Herring MP, Hurley DJ, O'Connor PJ, J Pain, 2010. Altman RD, Marcussen KC, Arthritis Rheum, 2001.