Voor het eerst in 17 jaar is het aantal mensen met honger toegenomen in plaats van gedaald. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen met overgewicht ieder jaar toe. Een teken dat ons voedselsysteem uit balans is. Om aandacht te vragen voor honger en voedselzekerheid hebben de Verenigde Naties in 1979 Wereldvoedseldag in het leven geroepen en vandaag werd dit in Nederland extra groots aangepakt door het Ministerie van Economische Zaken en de Gemeente Ede met het publieksevenement World Food Day in Ede. Zo’n 5.000 bezoekers doken vandaag in de verhalen achter hun eten in tientallen workshops, debatten, films en excursies.

Programmamaker Marijn Frank: “Voor ons is het vanzelfsprekend dat er altijd eten is. Vandaag leert iedereen het verhaal achter hun eten kennen. Door na te denken over je eten heb je echt invloed. – je stemt met je vork. Nederland lijkt een klein land, maar heeft enorm veel invloed op het wereldvoedselsysteem. Daarom ben ik ambassadeur van Wereldvoedseldag.”

Programma
De hele dag vinden interessante talkshows plaats. In de talkshow ‘Hongerig Geweten: Welke rol kan Nederland vervullen in het wereldvoedsel- vraagstuk? kijken bezoekers naar de unieke internationale rol van Nederland als klein land, maar tevens een gigant als het gaat om voedselproductie en -innovatie. In de talkshow Corn(y) Truths vraagt men zich af welke risico’s er schuilen in de grote afname van diversiteit in gewassen en in ‘Honger & Conflict’ ging Bahram Sadeghi in gesprek met Jan Pronk over de relatie tussen honger, conflict en migratie.

Dit jaar is er speciale aandacht voor de relatie tussen honger en migratie, zoals Jan Pronk zei tijdens de talkshow vandaag: “Oorlog, onderdrukking, armoede en slechte levensomstandigheden veroorzaken vluchtelingenstromen. Honger drijft mensen weg.”

Op het innovatieplein op het festivalterrein kunnen bezoekers de toekomst proeven met een speciale algenbar, insectenburgers en custom made water. De hele dag rijden er bussen af en aan tussen verschillende excursies naar o.a. Wageningen Universiteit, Ziekenhuis Gelderse Vallei, maar ook naar duurzame zuivelboeren, een kaasfabriek en een slachterij.

Achtergrond
Wereldvoedseldag is in 1979 in het leven geroepen door de Verenigde Naties om wereldwijd aandacht te vragen voor voedselzekerheid. Nu minstens zo relevant als toen: In 2017 zijn er voor het eerst sinds 17 jaar meer mensen met honger bijgekomen. Dit is vooral te wijten aan toenemende conflicten en klimaatverandering. De Argentijnse schrijver en journalist Martín Caparrós, die het boek ‘Honger’ schreef, noemde niet klimaatverandering, niet migratie of terrorisme, maar honger het meest urgente probleem van deze tijd, waar maar al te vaak overheen gekeken wordt. Op Wereldvoedseldag wordt in meer dan 150 landen wereldwijd stilgestaan bij de problemen en oplossingen die schuilgaan achter honger. World Food Day in Ede was vandaag het epicentrum van Wereldvoedseldag in Nederland.

World Food Day is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en de gemeente Ede in samenwerking met Provincie Gelderland, Wageningen University & Research, Rabobank Vallei en Rijn en Rabobank Gelderse Vallei.   

http://wereldvoedseldag.com

Bron: World Food Day (2017)