De vakantie is voorbij, de scholen zijn weer begonnen en de meeste mensen zijn weer aan het werk. Heb jij met volle teugen van de zomer genoten en daarbij al je gezonde routines even laten varen?

Dan is dit een mooi moment om even stil te staan bij je gezondheid en daar wat extra aandacht aan te besteden. Hoe kom jij snel van je zomerkilo’s af en zorg je ervoor dat je vol energie en met een sterke weerstand de herfst doorkomt?

Je verwacht het misschien niet, maar een lever detox is de eerste stap. Een lever detox? Ja, je hoort het goed! En je kunt je lever al ontgiften in zeven dagen. Hoe je dat doet? Je leest het hier..

Lever ontgiften

Waar de meeste mensen direct denken aan het wegwerken van de zomerkilo’s wordt de eerste stap naar een gezond en slank lichaam en een ijzersterke weerstand vaak overgeslagen.

Je organen hebben het zwaar te verduren als je een tijd ongezond eet. Door je lever te ontgiften na de zomervakantie, zullen verschillende processen in je lichaam weer soepel gaan verlopen. Daardoor zullen de zomerkilo’s gemakkelijk verdwijnen.

Alcoholische drankjes, veel uit eten, ijsjes, koekjes en andere bewerkte voedingsmiddelen belasten je lever, waardoor dit orgaan z’n werk niet meer goed kan doen.

Vage klachten door overbelaste lever

En als je lever zijn werk niet meer goed kan doen, kun je last  krijgen van verschillende vage klachten, zonder dat je door hebt waar ze vandaan komen.

Heb je de laatste tijd veel last van een opgeblazen gevoel, moeheid en zit je vaker verstopt? Dan is de kans groot dat je lever op dit moment niet goed in staat is om z’n werk te kunnen doen.

Zeker als je de nodige vakantie kilo’s ontwikkelt hebt, doe je er daarom goed aan je lever een handje te helpen. Afvallen is namelijk een stuk lastiger als je lever niet goed werkt.

Volg deze stappen aankomende week om je lever te ontgiften na de zomer:

1. Haal alle bewerkte voedingsmiddelen uit je keuken

Heb je nog chips, koekjes en andere bewerkte etenswaren in je keukenkastjes en koelkast staan? Dan is nu het moment aangekomen om ze weg te geven of te weg te gooien.

Vervang ze door een grote hoeveelheid verse groenten, fruit, noten, zaden en pitten en verse kruiden in huis te halen. Deze voedingsmiddelen helpen je lever ontgiften.

2. Drink veel water

Laat koffie, alcohol en frisdranken aankomende 7 dagen (en het liefst langer) achterwege. Om je lever te ontgiften, kun je het beste water drinken. Veel water. Zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Zo spoel je alle belastende stoffen uit je lijf.

Begin elke dag met een glaasje water met daarin het sap van een halve citroen. Dit heeft een extra reinigende werking. Ook verse kruiden thee werkt trouwens goed, dus hiermee kun je water afwisselen. Denk aan verse munt, gember en verveine thee.

3. Drink vers fruit- en groentesap

Een perfecte manier om je lever te ontgiften, is door vers groente- en fruitsappen te drinken. Maak ze het liefst zelf met een sapcentrifuge of slow juicer.

Voor je lever zijn groenten als kool, spruitjes en bloemkool het beste, maar ook wortels helpen je lever te ontgiften. Bovendien kun je sinaasappels, appels en ananas toevoegen voor een lekkere smaak.

Ook groene smoothies zijn een goede manier om je lever gifvrij te maken en weer optimaal te laten werken.

Begin aankomende zeven dagen elke ochtend met een groentesap of groene smoothie. Je zal het verschil na drie dagen al merken. Je lever herstelt en krijgt al snel weer ruimte om weer goed te functioneren. Je huid wordt beter, je voelt je energieker en direct een stuk lichter.

4. Eet veganistisch

Laat dierlijke producten een week achterwege. Deze zijn zwaar om te verteren. Door ze een weekje weg te laten maak je het je lichaam en je lever gemakkelijker om op te ruimen. 

5.  Ga voor curry als avondmaaltijd

Houd je van kerrie of een curry met kurkuma? Dat is goed nieuws voor je lever, want kurkuma (voor sommige mensen ook wel bekend als geelwortel) werkt zuiverend voor de lever.

Maak heerlijke groente currys om te eten als avondmaaltijd aankomende zeven dagen. Vul deze aan met zoete aardappelen of quinoa en voeg er kokosmelk, verse kruiden en kurkuma aan toe en combineer het met zwarte peper. Zo kan je lichaam de kurkuma beter opnemen.

6. Eet kaliumrijke voeding

Het mineraal kalium helpt je lever ontgiften en doet daarnaast veel goeds voor je lijf. Je vindt het vooral in zoete aardappelen, maar ook in tomaten, spinazie en bananen. Zet deze voedingsmiddelen dus op je lijstje voor in de groentesappen, curry en smoothies om je lever te ondersteunen bij het ontgiften!