Zout hebben we nodig voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en een goede vochtbalans in ons lichaam. Maar we eten veel te zout. En dat is bij de meeste mensen wel bekend. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook echt minder zout gaat eten. Te veel zout eten, kan een hoge bloeddruk veroorzaken. En een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is om maximaal 6 gram zout per dag te consumeren. Minder zout eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen.

Hoeveel zout heeft een mens nodig?

Mensen hebben maar 1 tot 3 gram zout per dag nodig. Gemiddeld krijgen we zo’n 9 gram zout binnen. Daarvan is 80% verwerkt in alledaagse producten zoals brood, kaas en vleeswaren. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Van

  • driekwart van het zout in bewerkte producten zit zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen en snacks?
  • een kwart van het zout zelf toegevoegd wordt bij het koken en aan tafel?

Hoe behoudt je smaak aan het eten en reduceer je toch zout?

Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Minder zout eten is even wennen. Door creatief te zijn zet je toch al snel smaakvolle gerechten op tafel. Laat niet meteen al het zout weg. Wen stap voor stap aan een minder zoute smaak.

Door te koken met kruiden, specerijen en verse producten breng je smaak in je maaltijd. Als je gebruik maakt van kant-en-klaar-kruidenmixen, let dan zeker op de hoeveel zout die er in zit.

Tips voor het eten van minder zout:

  • kijk goed op de verpakking van voedingsmiddelen hoeveel zout of natrium erin zit
  • kies voor verse producten
  • kies voor smaakmakers zoals verse kruiden en specerijen

Er zijn inmiddels fabrikanten die al veel minder zout in hun smaakmakers verwerken. Zo heeft MAGGI de hoeveelheid zout in haar producten verlaagd. De samenstelling van de kruidenmixen zijn gebaseerd op de richtlijnen van de WHO. Ze heten de “Lekker Laag in Zout-kruidenmixen”.