In HMC (Haaglanden Medisch Centrum) Westeinde in Den Haag staat nu één vast bevallingsbad, en dat is bijna continu bezet. Daarom zijn er voor nieuwe bevallingen vier opblaasbaden besteld, die eind september worden afgeleverd. Als het splinternieuw gebouwde Moeder & Kind centrum eind 2020 opgeleverd wordt, zullen hierin vijf baden gebouwd zijn. Tot die tijd probeert HMC tegemoet te komen aan de toenemende vraag met de bestelling van twee opblaasbaden voor HMC Bronovo en twee voor HMC Westeinde.

Steeds meer zwangeren willen hun kind in bad ter wereld brengen. Daarom heeft HMC vier nieuwe baden in bestelling. “Aan een ruggenprik zijn risico’s verbonden, aan een warm bad niet.”

Bevallen zonder medicatie

“Vooral de afgelopen twee jaar is de vraag naar badbevallingen aanzienlijk toegenomen”, vertelt verloskundige en zorgmanager Frederiek Engelbert van Bevervoorde. “We merken dat dit in de trend past van meer back to basics gaan: onze patiënten onderzoeken vaker de mogelijkheden van een natuurlijke bevalling, zonder medicatie. Zo zien we steeds meer vrouwen die aan hypnobirthing doen, en verdiepen ze zich in yoga. In bad bevallen, waardoor een ruggenprik vaak niet nodig is, past goed in deze trend.”

Natuurlijke pijnstilling

Want uit onderzoek blijkt dat een bad zo ontspannend werkt tijdens een bevalling, dat het een pijnstillende uitwerking heeft. Hierdoor kan het volgens Engelbert van Bevervoorde in sommige gevallen de ruggenprik op afstand houden: “Aan de ruggenprik zijn risico’s verbonden, aan een warm bad niet.” Volgens de verloskundige kijken vrouwen die een badbevalling ondergaan vijf keer vaker met een tevreden gevoel terug op hun bevalling, dan vrouwen die een bevalling op bed deden. “Ook de ontsluitingsduur is korter. Dus het kind komt eerder ter wereld bij een badbevalling dan bij een bevalling in bed.”

Fijn voor moeder en kind

Een ander voordeel van bevallen in bad is dat de barende vrouw in het water lichter is: “Dus je kunt je in het badwater beter bewegen, waardoor je gemakkelijker bepaalde houdingen kunt aannemen”, aldus Engelbert van Bevervoorde. Ook de pasgeborene heeft er baat bij om in badwater ter wereld te komen: “De temperatuur in de baarmoeder is ongeveer 37 graden. Als een baby ter wereld komt, is het een stuk koeler. De overgang is minder groot voor het kind, als hij ter wereld komt in badwater, dat ook ongeveer 37 graden is.”

Hygiëne

De vier opblaasbaden worden in september verwacht. Overigens hoeven toekomstige ouders zich geen zorgen te maken over de hygiëne in het bad, vertelt Engelbert van Bevervoorde: “De ouders schaffen voor de bevalling zelf een wegwerppakket aan, waarin onder andere een nieuwe hoes zit waarin het water gaat. Zo houden we de bevalling zo hygiënisch mogelijk. Na de bevalling wordt alles weggegooid.”

Bron: HMC (Haaglanden Medisch Centrum)