Gedurende de eerste 6 maanden ontwikkelt een baby zich uitsluitend met het voedingsmiddel melk. Op welke manier de melk wordt toegediend ligt aan de omstandigheden en keuze van de ouders.

In dit artikel leg ik het belang uit van borstvoeding. Als je door omstandigheden geen borstvoeding kunt geven, dan leg ik uit hoe je flesvoeding kunt voorzien van extra voedingstoffen die normaal gesproken voorkomen in borstvoeding.

Borstvoeding

Borstvoeding vraagt energie en aanpassing van de moeder. De voeding en levensstijl van de moeder is bepalend voor de kwaliteit van de borstvoeding.

Dat borstvoeding beter is voor je baby, weten we eigenlijk al lang. Maar waarom is dat zo?

Moedermelk verhoogt de afweer tegen infecties en stimuleert de ontwikkeling van de spijsvertering, motoriek, het immuunsysteem, de ogen, zenuwstelsel en de hersenen op natuurlijke wijze.

Daarnaast verlaagt moedermelk ook de kans op allergieën, overgewicht, diabetes en zelfs kanker op latere leeftijd.

De eerste dagen na de bevalling heeft borstvoeding een andere samenstelling. Dit wordt het colostrum genoemd. De samenstelling van deze voeding is zo opgebouwd dat het ervoor zorgt dat de pasgeborene beschermd is tegen infecties wanneer het eigen immuunsysteem nog niet goed is ontwikkeld.

Overige voordelen van borstvoeding zijn:

 • De samenstelling van moedermelk verandert gedurende de zuigelingenperiode naar de behoefte van de baby. Soms bevat het meer vetzuren en soms meer eiwitten.
 • De opname en vertering van moedermelk is gemakkelijker dan bij flesvoeding.
 • Moedermelk is minder belastend voor de onrijpe en lever van de baby. Het bevat minder eiwitten dan flesvoeding.
 • Kinderen die borstvoeding hebben gehad blijken beter bestand te zijn tegen stress.
 • Moedermelk is rijk aan goede bacteriën die zorgen voor een gezonde darmflora.
 • Het huid- op- huidcontact en de bijbehorende binding tijdens de borstvoeding zorgt voor belangrijke positieve factoren om de weerstand te verhogen.
 • De kans op overvoeding is gering, omdat de baby bij borstvoeding harder moet zuigen bovendien verzadigt moedermelk meer dan flesvoeding.

Dit zijn slechts enkele voordelen. Bij het geven van borstvoeding is het wel erg belangrijk om een gezond voedingspatroon na te leven. Eet voldoende groenten, eiwitten en gezonde vetten.

Vermijd daarnaast geraffineerde suikers en toevoegingen. Meer informatie daarover vind je hier.

Flesvoeding

Als je toch moet overstappen op flesvoeding dan zijn er een aantal aandachtspunten
Koemelk is ongeschikt voor een baby. Dit bevat teveel eiwitten en kan schadelijk zijn voor de nieren van een baby. Flesvoeding is daar enigszins op aangepast, maar als basis bevat het wel de eiwitten van koeien. Deze verschillen sterk van de eiwitten in borstvoeding.

Tips bij het aanschaffen van flesvoeding

 • Je kunt kiezen voor zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk. Dit is beter te verteren dan melk op basis van koe- of sojamelk.
 • Let op de ingrediënten: neem liever geen flesvoeding waar maltodextrine, glucosestroop en/of maiszetmeel aan zijn toegevoegd. Of flesvoeding dat bestaat uit genetische gemodificeerde organismen (GGO). Kies bij voorkeur biologische voeding om dat uit te sluiten.
 • Kijk of de flesvoeding is verrijkt met prebiotica, met name met de vezels galacto-oligosachariden (GOS) en fructose-ogliosachariden (FOS)
 • Voeg dagelijks 10 microgram vitamine D toe aan de flesvoeding.
 • Flesvoeding hoort rijk te zijn aan DHA, minimaal 20 mg per kilo lichaamsgewicht per dag.

Je kunt er voor kiezen om DHA in de vorm van visolie toe te voegen aan de flesvoeding. Dit kan ook met prebiotica en probiotica. Zo kun je flesvoeding meer richting de natuurlijke