Bijsluitertekst ELOCON®, wateremulgerende zalf/ELOCON® vet, wat zalf/ELOCON®, lotion

Informatie voor de patiënt

Algemeen

Uw arts heeft u Elocon® voorgeschreven, een middel dat wordt toegepast bij bepaalde huidaandoeningen.

Het is verstandig eerst deze patiënteninformatie te lezen voordat u Elocon® gaat gebruiken. Als er daarna nog vragen of onduidelijkheden zijn ten aanzien van Elocon® kunt u hierover overleggen met uw arts of apotheker.
Ook wanneer u al eerder Elocon® hebt gebruikt, is het goed deze bijsluiter door te lezen als u aan een nieuwe verpakking begint. Soms is er namelijk een reden om de tekst te veranderen. U blijft zo goed op de hoogte van de eigenschappen van Elocon®.

Wat is Elocon® ?

Elocon® is een geneesmiddel dat in drie vormen afgeleverd wordt: Elocon®, wateremulgerende zalf; Elocon® vet, wateremulgerende zalf en Elocon®, lotion.

Elocon®, wateremulgerende zalf bevat minder vet dan Elocon® vet en is waterafwasbaar.
Elocon®, lotion is meer geschikt voor de behandeling van behaarde delen.

In Elocon® zit een sterk werkzame stof (momethasonfuroaat: 1 mg/g), die ontstekingen van de huid tegengaat en bloedvatvernauwend werkt.

Elocon® onderdrukt de symptomen als huidontstekingen en jeuk zonder echter de eraan ten grondslag liggende aandoeningen te genezen.

Waarvoor wordt Elocon® gebruikt ?

Elocon® is geschikt voor de behandeling van bepaalde huidaandoeningen die doorgaans gekenmerkt worden door schilfering, roodheid, eczeem en soms door jeuk.

Voor welke aandoeningen is Elocon® niet geschikt ?

Elocon® is niet geschikt voor de behandeling van huidaandoeningen die veroorzaakt worden door schimmels, gisten, bacteriën, virussen zoals waterpokken, gordelroos, koortsuitslag, wratten, huidtuberculose of parasieten (schurft).

Ook mag Elocon® niet worden gebruikt voor de behandeling van wonden, zweren of littekens die zijn ontstaan door het gebruik van corticosteroïden.

Voor mensen met de volgende huidproblemen is Elocon® ook niet geschikt: ichthyosis (visschubziekte), acne vulgaris (jeugdpuistjes), acne rosacea (puistjes die gepaard gaan met een rode huid), juveniele dermatosis plantaris (huidaandoening aan de voetzolen), huidontsteking van de mond, zwakke huidvaten en huidatrofie (dunne huid die gemakkelijk rimpelt).

Mensen die overgevoelig zijn voor de werkzame stof of andere corticosteroïden of voor andere bestanddelen van Elocon® mogen het middel uiteraard niet gebruiken.

Wat zijn de bijwerkingen ?

Zelden kunnen de volgende bijwerkingen optreden: branderig en tintelend gevoel, jeuk en acnevormige huidaandoeningen.

Zoals bij andere gelijkwaardige producten kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

op de behandelde plekken kan de huid iets dunner worden, de haarvaatjes kunnen zich verwijden en er kunnen huidstriemen ontstaan. De kans op bijwerkingen neemt toe naarmate het middel langer gebruikt wordt, de te behandelen plekken groter zijn en wanneer het op afgesloten plaatsen (huidplooien of onder plastic) gesmeerd wordt. Ook zijn kinderen gevoeliger dan volwassenen omdat hun huid dunner is.

Infecties kunnen worden gemaskeerd en/of verergeren bij onjuist gebruik.

Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met Elocon® ?

Let op dat Elocon® niet in of vlak bij uw ogen terecht komt.
Als u Elocon® gaat gebruiken op uw gezicht, op behaarde plekken of op de huid van uw geslachtsdelen moet u extra voorzichtig zijn. Deze plaatsen zijn namelijk gevoeliger voor dit soort stoffen dan andere delen van uw huid.

Als uw huid tekenen van irritatie of overgevoeligheid vertoont na gebruik van Elocon®, moet u overleg plegen met uw arts.

Bij langdurig gebruik van Elocon® bij zuigelingen en kinderen moeten deze regelmatig gecontroleerd worden.

Gebruik in de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding

Als u Elocon® tijdens de zwangerschap wilt gebruiken, doet u er goed aan dit met uw arts te overleggen, vooral wanneer u grote plekken moet behandelen. Dit geldt ook wanneer u borstvoeding geeft.

Hoe gebruikt u Elocon® ?

Houdt u zich strikt aan de aanwijzing van uw arts.
Over het algemeen is het voldoende om éénmaal per dag een kleine hoeveelheid Elocon® op de aangetaste plek aan te brengen en licht in te masseren. De lotion is meer geschikt voor de behandeling van behaarde delen.
Als de aandoening verdwijnt mag u echter niet meteen stoppen met het gebruik. U moet hierbij afgaan op het advies van uw arts.

Bewaren

Elocon® wordt bewaard bij een temperatuur tussen 2°C en 25°C. Houd Elocon®

buiten bereik van kinderen.

Het middel is bruikbaar tot de datum die op de verpakking vermeld staat, achter de vermelding "Niet te gebruiken na:".

Verpakking

Elocon®, wateremulgerende zalf; Elocon® vet, wateremulgerende zalf zijn verkrijgbaar in tubes van 30 gram. De lotion wordt geleverd in flacons van 100 ml.

SCHERING-PLOUGH B.V. is de firma die Elocon® op de markt brengt.

Elocon® is in het register ingeschreven onder RVG 14173 (Elocon® vet, wateremulgerende zalf), RVG 14174 (Elocon®, wateremulgerende zalf) en RVG 14332 (Elocon®, lotion).

Februari 1992.