PATIENTENINFORMATIE

Wij raden u aan deze patiënteninformatie te lezen voordat u Emovate gaat gebruiken. Als u daarna nog vragen heeft kunt u uw arts, apotheker of Glaxo Wellcome B. V. raadplegen het is altijd handig de verpakking te bewaren, want hierop staat het chargenummer waaraan de fabrikant het product kan herkennen.

WAT IS EMOVATE CRÈME?

Emovate crème is een witte, niet vette crème.

De werkzame stof in Emovate crème is clobetasonbutyraat.

Elke gram crème bevat 0,5 milligram (0,05 %) clobetasonbutyraat.

Emovate crème bevat de volgende hulpstoffen: glycerolmonostearaat, cetostearylalcohol, citroenzuur, surrogaat bijenwas, monostearine emulsificans, dimethicon 20, glycerol, water. Ook bevat de crème per gram 1 milligram (0,1 %) chloorcresol als conserveermiddel.

Emovate crème is uitsluitend op recept verkrijgbaar in een tube met 30 of 100 gram crème.

Emovate crème is in het register van spécialités ingeschreven onder RVG 07519.

Emovate wordt in Nederland op de markt gebracht door:
Glaxo Wellcome B.V.,
Huis ter Heideweg 62,
3705 LZ Zeist,
tel. 030-6938100.

WANNEER SCHRIJFT UW ARTS U EMOVATE VOOR EN HOE WERKT HET?

Uw arts heeft u Emovate crème voorgeschreven om de huidaandoening waarvan u last heeft te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde vorm van eczeem zijn.

WANNEER MAG U EMOVATE MET GEBRUIKEN?

Emovate crème mag niet worden aangebracht op de geïnfecteerde huid zoals bijvoorbeeld bij wratten, koortslip, schurft of ringworm. Ook mag Emovate crème niet worden toegepast bij de behandeling van acne, op open en/of zwerende wonden en bij nog een aantal andere huidaandoeningen. Uw arts is hiervan op de hoogte. Wanneer u ooit problemen heeft gehad met een geneesmiddel voor de behandeling van huidklachten, is het raadzaam dit aan uw arts te vertellen. Als u overgevoelig bent voor één van de bestanddelen van Emovate crème mag u deze crème niet gebruiken.

EMOVATE EN ZWANGERSCHAP OF BORSTVOEDING

Als u zwanger bent of borstvoeding geeft en u wilt Emovate gebruiken, is het raadzaam dit eerst met uw arts te overleggen.

WANNEER MOET U EXTRA OPLETTEN?

De huid van de oogleden is heel dun en daardoor bijzonder gevoelig. Als u Emovate op de oogleden aanbrengt zorg er dan voor dat de crème niet in de ogen komt. U mag Emovate crème alleen gebruiken op de plaatsen die u met uw arts heeft besproken. Wanneer uw arts Emovate crème langdurig dagelijks aan een jong kind voorschrijft is regelmatige controle gewenst.

KUNT U EMOVATE SAMEN MET ANDERE GENEESMIDDELEN GEBRUIKEN?

Voor zover bekend kan Emovate crème in het algemeen goed worden gecombineerd met andere geneesmiddelen voor toepassing op de huid. (Het is wel beter om Emovate crème en een ander middel voor toepassing op de huid niet tegelijk op dezelfde plaats aan te brengen).

HOEVEEL EMOVATE CRÈME MOET U GEBRUIKEN EN WANNEER?

Uw arts heeft u verteld hoe vaak u de crème aan moet brengen en op welke plaatsen. Dit is afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten. Het is van groot belang, dat u zich aan het voorschrift van uw arts houdt. Normaal gesproken moet de crème in het begin van de behandeling `s morgens en `s avonds worden aangebracht op de aangedane huid. Als de klachten verminderen is één maal per dag of nog minder vaak voldoende. U kunt de crème het beste aanbrengen door deze rustig en gelijkmatig in de huid te wrijven. Als u wilt douchen, breng de crème dan pas hierna aan op de huid.

WELKE BIJWERKINGEN ZIJN VAN EMOVATE BEKEND?

Wanneer Emovate crème zeer langdurig en vaak wordt gebruikt kan de huid op de behandelde plaats dunner worden. De bloedvaatjes in de huid kunnen wijder en beter zichtbaar worden. Bij gebruik op het gezicht is een ontsteking van de huid rondom de mond mogelijk. Door heel langdurig gebruik van de crème kunnen streepvormige littekens (striae) ontstaan. Ook kunnen andere delen van het lichaam dan alleen de huid, door het geneesmiddel worden beïnvloed. Bij bovengenoemde klachten is het raadzaam met uw arts te overleggen of u de crème moet blijven gebruiken. Overgevoeligheid voor Emovate blijkt uit het roder en actiever worden van de behandelde plek na gebruik van de crème. Neem in zo'n geval altijd direct contact op met uw arts.

HOE KUNT U EMOVATE CRÈME HET BEST BEWAREN?

Emovate crème bewaart u het beste in de originele verpakking tussen 2 en 25 °C, bij voorkeur bij kamertemperatuur. Leg de tube nooit in de zon. Het geneesmiddel is niet onbeperkt houdbaar: de uiterste gebruiksdatum kunt u op het doosje of op de rand van de tube lezen na de tekst "Niet te gebruiken na". Gebruik Emovate crème na die datum niet meer, maar breng de crème in de verpakking terug naar uw apotheek.

Bewaar uw geneesmiddelen altijd zo, dat kinderen er niet bij kunnen.

WAT IS ER AAN DE HAND EN HOE WERKT EMOVATE?

Omdat er vele oorzaken kunnen zijn voor huidaandoeningen, is het moeilijk de oorzaak van de klachten te behandelen. Clobetasonbutyraat, de werkzame stof in Emovate crème, trekt na het opbrengen in de huid. Hierdoor nemen de klachten, zoals jeuk, roodheid en schilfering, af. Emovate crème bestrijdt op deze wijze de gevolgen en niet de oorzaak van de huidproblemen.

Uw arts kan u ook Emovate voorschrijven als onderhoudsbehandeling, wanneer stabilisatie van de huidaandoening is bereikt.

Copyright Glaxo Wellcome B. V., juni 1996.