Bijsluiter:

1.Algemene kenmerken

1.1. Benaming

Furacine Soluble Dressing.

1.2. Samenstelling

- Werkzaam bestanddeel: Nitrofuralum 2 mg/g.

- Hulpstoffen: Macrogol 300, macrogol 1000, macrogol 3000.

1.3. Farmaceutische vorm en inhoud

Gele wateroplosbare zalf in tubes van 30 g en potten van 375 g. 1.4.

Geneesmiddelengroep

Antibacteriële zalf.

1.5. Registratiehouder

Norgine B.V.
Utrecht.

1.6. Registratienummer RVG 02137.

2. Toepassing van het geneesmiddel

Furacine Soluble Dressing wordt gebruikt bij het voorkomen en genezen van oppervlakte-infecties van de huid, evenals bij kleine brandwonden.

3. Voordat het geneesmiddel wordt gebruikt
3.1. Gevallen waarin het geneesmiddel niet moet worden gebruikt

Overgevoeligheid voor nitrofuralum of voor één van de overige bestanddelen van Furacine Soluble Dressing.

3.2. Nodige voorzorgen bij gebruik
Gebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Furacine tijdens de zwangerschap slechts gebruiken na overleg met uw arts. Furacine mag gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode.

Invloed op de bekwaamheid om een voertuig te besturen en om machines te gebruiken

Gezien de aard van het product is een effect niet waarschijnlijk.

3.3. Wisselwerkingen met andere geneesmiddel en andere wisselwerkingen die de werking van het geneesmiddel kunnen beïnvloeden
Er zijn geen wisselwerking met andere geneesmiddelen bekend.

3.4. Speciale waarschuwingen

Wanneer u Furacine Soluble Dressing voor langere tijd moet gebruiken kan uw arts u adviseren een afdekkende zalf zonder werkzame stof op de huid rondom de wond aan te brengen om overgevoeligheidsreacties te voorkomen.
Voorzichtigheid is geboden wanneer u dit geneesmiddel aanbrengt op grote oppervlakken van de huid die ontveld zijn, bijvoorbeeld als gevolg van een brandwond.

4. Aanwijzingen voor het gebruik

U dient zich strikt aan de voorschriften en adviezen van uw arts te houden. De wond vóór het opbrengen van de zalf reinigen. Furacine Soluble Dressing mag direct op de wond worden gebracht en daarna worden afgedekt met een gaasje.
Een andere mogelijkheid is om Furacine Soluble Dressing op een gaasje aan te brengen en daarmee de wond af te dekken. In het algemeen is het voldoende om
Furacine Soluble Dressing tweemaal per dag aan te brengen. Wanneer er in de wond bloed, etter of wondvocht aanwezig is, moet Furacine Oplossing echter meerdere malen per dag aangebracht worden. Meestal wordt de behandeling beperkt tot 5 a 7 dagen.
De aluminium afsluiting van de tube kan doorgeprikt worden door de dop te draaien en deze op de tube te drukken.

5. Bijwerkingen

Het kan voorkomen dat u overgevoelig bent voor Furacine Soluble Dressing. Dan kunnen de volgende verschijnselen optreden: rood worden van de huid, jeuk of branderig gevoel. Deze reactie komt vrijwel alleen voor na langdurig gebruik van Furacine Soluble Dressing bij geïnfecteerde eczemen. Als dergelijke verschijnselen zich voordoen, dient u met het gebruik van Furacine Soluble Dressing te stoppen en contact op te nemen met uw arts. Waarschuw uw arts of apotheker indien bij u een bijwerking optreedt die niet wordt vermeld in de bijsluiter.

6. Aanwijzingen voor het bewaren en uiterste gebruikstermijn

Bewaring: Furacine Soluble Dressing bewaren in gesloten verpakking bij kamertemperatuur (15-25°C).

Houdbaarheid. De vervaldatum is op de verpakking vermeld na de afkorting: " niet te gebruiken na". De eerste twee cijfers verwijzen naar de maand, de laatste vier cijfers verwijzen naar het jaar.

7. Datum waarop de bijsluiter voor het laatst is herzien
April 1999