.
Terra-Cortril® met polymyxine-B, oorzalf

Het is van belang dat u deze bijsluiter voor het gebruik raadpleegt. Als u een volgende verpakking Terra-Cortril met polymyxine-B, oorzalf krijgt, kan de informatie aan nieuwe bevindingen of inzichten zijn aangepast.

1. SAMENSTELLING
2. EIGENSCHAPPEN
3. TE GEBRUIKEN BIJ (INDICATIES)
4. NIET TE GEBRUIKEN BIJ (CONTRA-INDICATIES)
5. BIJWERKINGEN
6. GEBRUIK TIJDENS DE ZWANGERSCHAP EN BIJ HET GEVEN VAN BORSTVOEDING
7. WAARSCHUWINGEN
8. INVLOED OP DE RIJVAARDIGHEID EN DE BEKWAAMHEID OM MACHINES TE GEBRUIKEN
9. GEBRUIKSAANWIJZING EN DOSERING
10. WIJZE VAN BEWAREN
11. TOEDIENINGSVORM EN VERPAKKING
12. REGISTRATIE

SAMENSTELLING

Terra-Cortril met polymyxine-B, oorzalf bevat per gram:
oxytetracyclinehydrochloride overeenkomend met 5 mg oxytetracycline; 10 mg hydrocortisonacetaat; polymyxine-B-sulfaat overeenkomend met 10 000 E polymyxine B in een vette basis van vloeibare paraffine en zachte witte paraffine.

Hydrocortison behoort tot de zwak werkzame corticosteroïden.

EIGENSCHAPPEN

Terra-Cortril met polymyxine-B, oorzalf is een combinatieproduct dat infectiebestrijdende en ontstekingsremmende eigenschappen in zich verenigt.

TE GEBRUIKEN BIJ (INDICATIES)

Terra-Cortril met polymyxine-B, oorzalf wordt toegepast bij bepaalde ontstekingen van de buitenste gehoorgang waarbij een bacteriële infectie met gevoelige bacteriën bestaat en een overmatige prikkelingsreactie bestreden moet worden. Gevoelige bacteriën zijn bacteriën die bestreden kunnen worden met de in dit geneesmiddel aanwezige antibiotica oxytetracycline en polymyxine-B.

Bij toepassing volgens de hieronder beschreven gebruiksaanwijzing zullen de verschijnselen met enkele dagen duidelijk verminderen. Indien u binnen enkele dagen tot een week geen verandering merkt moet u uw arts raadplegen.

NIET TE GEBRUIKEN BIJ (CONTRA-INDICATIES)

Terra-Cortril met polymyxine-B, oorzalf niet toepassen bij virus-, gist- of schimmelinfecties of bij infecties met tuberkelbacteriën, of bij overgevoeligheid voor één van de bestanddelen.

Overleg met uw arts of één van deze zaken bij u het geval is. Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen kunt u bijvoorbeeld merken aan het verergeren van de verschijnselen in plaats van een verbetering van de aandoening.

Let op: niet toepassen in het oor bij doorgebroken of beschadigd trommelvlies.

BIJWERKINGEN

Overgevoeligheidsreacties zoals een brandend gevoel, jeuk, irritatie enz. kunnen optreden. Dit komt echter slechts zelden voor.

Langdurig gebruik van één van de bestanddelen (hydrocortison) in het oor kan leiden tot beschadiging van het trommelvlies. Houdt u daarom aan de door de arts voorgeschreven kuur.

Als u meent dat de verschijnselen waarvoor u Terra-Cortril met polymyxine, oorzalf kreeg voorgeschreven verergeren in plaats van verbeteren, raadpleeg dan uw arts.

GEBRUIK TIJDENS DE ZWANGERSCHAP EN BIJ HET GEVEN VAN BORSTVOEDING

Bij zwangerschap of borstvoeding slechts te gebruiken na overleg met uw arts.

WAARSCHUWINGEN

Indien ondanks de behandeling de lokale verschijnselen van irritatie of ontsteking lijken te verergeren, dient u het gebruik te staken en uw arts te raadplegen. Er kan dan sprake zijn van een ontsteking met niet voor de in Terra-Cortril met polymyxine-B, oorzalf aanwezige antibiotica gevoelige bacteriën, virussen of schimmels.
Indien u een doorgebroken trommelvlies hebt kan Terra-Cortril met polymyxine-B, oorzalf een beschadiging van het binnenoor veroorzaken.

INVLOED OP DE RIJVAARDIGHEID EN DE BEKWAAMHEID OM MACHINES TE GEBRUIKEN

Er is geen invloed van Terra-Cortril met polymyxine-B, oorzalf op de rijvaardigheid of het vermogen om machines te gebruiken te verwachten.

GEBRUIKSAANWIJZING EN DOSERING

Breng 3 tot 4 maal per dag een streng van ongeveer 1 cm zalf in de gehoorgang. De behandeling duurt meestal enkele dagen tot maximaal 14 dagen.

Let op: Vermijd besmetting van de punt van de tube door aanraking met de ontstoken plek.

WIJZE VAN BEWAREN

Terra-Cortril met polymyxine-B, oorzalf bij kamertemperatuur bewaren. Het kan tot aan de op de verpakking vermelde datum worden gebruikt. Op de tube vindt u deze datum gestanst achter het woord "exp".

TOEDIENINGSVORM EN VERPAKKING

Terra-Cortril met polymyxine-B, oorzalf wordt geleverd in tubes van 3,5 gram.

REGISTRATIE

In het register ingeschreven onder RVG 14873.

Copyright:
©Pfizer bv, Rotterdam
augustus 1990