Relatie tussen depressie en kilo?s

Een depressie wordt vaak gezien als een ziekte van het hoofd. Maar dat zou wel eens heel anders kunnen zijn. Uit onderzoek blijkt hoe sterk de link is tussen een depressie, je weerstand, hoge bloeddruk en zelfs het cholesterol.

Is de oorzaak van een depressie wel volledig te vinden in de hoek van ernstige tegenslag en traumatische ervaringen? Nee, blijkt uit onderzoek. Dr. Lianne Schmaal, onderzoeker bij de GGZ en het VUmc, vertelt in het tijdschrift gezondNU dat een depressie niet alleen uitgelokt wordt door psychische factoren. Bij een depressie zijn allerlei lichaamsprocessen anders, van je stofwisseling tot je afweersysteem.
De relatie tussen slaap en depressie is daarvan een mooi voorbeeld. Waar vroeger vooral gedacht werd dat slaapproblemen een gevolg zijn van de depressie, laten recentere wetenschappelijke studies ook zien dat slaapproblemen een depressie kunnen uitlokken.
Zo is er ook een samenhang tussen het afweersysteem en depressie. Langdurige stress kan leiden tot een overactief immuunsysteem. Verhoogde activiteit van afweercellen in de hersenen versterkt de afvoer van bepaalde stofjes in de hersenen zoals dopamine, serotonine en noradrenaline. Deze stofjes zijn ook betrokken bij depressies. Ook kan (chronische) activatie van afweercellen schadelijk zijn voor de hersenen; ze kunnen leiden tot verminderde aanmaak van nieuwe hersencellen.
Een overactief immuunsysteem kan daarom, net zoals een ontslag of overlijden, bijdragen aan een depressie. Er zijn aanwijzingen dat het immuunsysteem bij bepaalde typen van depressie een belangrijkere rol speelt dan bij andere.