Kindertelefoon luidt noodklok

De Kindertelefoon is bang in de financiële problemen te komen als met 388 gemeenten moet worden onderhandeld over de betaling voor zijn diensten. Dat moet vanaf 2018 vanwege het aflopen van een overgangsregeling. Het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) heeft hetzelfde probleem.

Per 1 januari 2018 stopt de regeling dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de organisaties in één keer betaalde namens alle gemeenten vanuit het Gemeentefonds. Hierdoor moet het AKJ en de Kindertelefoon met 388 gemeenten overeenkomsten sluiten en 388 facturen versturen. Ze voorzien daarin problemen. Het kost tijd en geld en als een deel van de gemeenten geen overeenkomst wil sluiten, is hun voortbestaan in gevaar, melden AKJ en de Kindertelefoon. De organisaties geven aan toegankelijk te moeten zijn voor alle kinderen in Nederland en niet ineens gemeenten te kunnen uitsluiten.

Staatssecretaris Van Rijn noemt het heel vervelend dat de mensen van de Kindertelefoon in onzekerheid zitten. Volgens Van Rijn kunnen alle kinderen die daar behoefte aan hebben, gewoon de Kindertelefoon blijven bellen.

Recente video

Loading...