Psychotisch? Let ook op hoge bloeddruk

De helft van mensen die psychotisch zijn, hebben een ernstig verhoogde bloeddruk of cholesterol. Ze worden daar niet of onvoldoende voor behandeld. Dat komt doordat psychiaters en huisartsen zich niet goed bewust zijn van de bijwerkingen van antipsychotica. Dat komt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Bekend is dat antipsychotica een een hoger risico geven op zogeheten metabole klachten, zoals hoge bloeddruk, diabetes en verhoogde vetzuren. Soms zijn medicijnen nodig om deze bijwerkingen tegen te gaan. Volgens de richtlijnen zijn huisartsen in principe verantwoordelijk voor het behandelen van deze risicofactoren, ook bij psychiatrische patiënten. Maar dit is niet voor iedereen duidelijk en bovendien moeten de patiënten dan wel naar de huisarts doorverwezen worden door de psychiatrie, stellen de onderzoekers.

Aan het onderzoek deden 1259 psychiatrische patiënten mee over een periode van drie jaar. De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Journal of Clinical Psychiatry.

Recente video

Loading...