Geen sigaretten in de zorg

Het is goed mogelijk om de zorg rookvrij te maken, stelden sprekers van het symposium ?Maak de zorg rookvrij?. Zet bijvoorbeeld een bak met nicotinepleisters bij de ingang. Goed voor rokende patiënten én medewerkers, tipte longarts Pauline Dekker.

Een ziekenhuis waar je door de rook heen moet lopen om bij de hoofdingang te komen. Of een jeugdinstelling waar de zorgverleners met de jongeren een gesprek houden met een sigaretje erbij. Eigenlijk is het gek, want zorg en roken gaan niet samen. Geen verslaving is zo dodelijk als roken, met 20.000 doden per jaar.
Er zijn veel voorvechters van een rookvrije zorgomgeving. Want een rookvrije zorg is een mooi streven, maar hoe realiseer je dat als arts? De belangrijkste boodschap: de hele leefomgeving van de roker moet rookvrij gemaakt worden. Stop ook met faciliteren van roken, stelde Gabriël Anthonio, (Verslavingszorg Noord Nederland). Tabak verkopen in het winkeltje in de hal, rookpauzes toestaan, een rookabri bij de ingang plaatsen, het zijn feitelijk manieren om roken te faciliteren of te gedogen in een instelling. Daar kun je dus ook mee stoppen. ?We hebben roken als ernstige verslaving vaak over het hoofd gezien binnen de zorg, zelfs binnen de verslavingszorg.?

Recente video

Loading...