Wie astma heeft, is op dit moment verplicht de inhalators via de huisarts of de apotheker aan te schaffen. Daar komt in de toekomst verandering in. De inhalators worden deze maand in Engeland voor het eerst via de supermarkt verkocht. Als die proef succesvol is, dan bestaat de kans dat dit in Nederland ook doorgevoerd wordt. En dat is goed nieuws voor astmapatiënten, want daarmee gaat de prijs met meer dan de helft naar beneden.

Goede controle
Uiteraard is het belangrijk dat de verkoop voldoet aan alle wettelijke eisen. Faisal Tuddy, apotheker bij supermarkt Asda, die de inhalators gaat verkopen, geeft aan: "De dienst is ontworpen voor het gemak van klanten, maar wordt wel goed in de gaten gehouden. Al onze apothekers zijn opgeleid en weten dat ze de inhalators alleen mogen verkopen als er de juiste zorg bij geleverd wordt." Dr. Samantha Walker van Asthma UK, heeft nog wat vraagtekens bij de ontwikkeling. Zij geeft aan: "We juichen elk initiatief toe dat astmapatiënten helpt, maar hebben wel een aantal vragen. Onze belangrijkste zorg is of mensen hun inhalators niet te veel zullen gaan gebruiken, nu deze zo makkelijk verkrijgbaar zijn. Dat kan ertoe leiden dat ze in het ziekenhuis terecht komen."

Beperking
Natuurlijk heeft supermarktketen Asda daar ook over nagedacht. Daarom is het aantal inhalators dat aangeschaft kan worden beperkt tot twee tegelijk. Met die inhalators moeten mensen tenminste acht weken doen. Ook dient een medische vragenlijst ingevuld te worden om te onderzoeken of de patiënten wel aan de eisen voldoen om veilig gebruik te kunnen maken van de service.

Bron:BBC

Foto: Jenn Durfey, Flickr.com

Lees ook: 

Rijke kinderen hebben vaker last van astma