Gedurende hun eerste levensjaren leren kinderen ongelooflijk veel. Waar ze het eerste jaar nog een baby zijn die echt met alles moet worden geholpen, kunnen ze meestal tegen de tijd dat ze naar school gaan al best veel zelf. Ieder kind doorloopt wel zijn of haar eigen leercurve. Waar de een zich al relatief vroeg best goed verstaanbaar kan maken maar fysiek minder sterk is, loopt de ander weer al op vrij jonge leeftijd terwijl hij nog maar enkele woorden spreekt. Nog iets dat niet alle kinderen precies op dezelfde leeftijd doen, is zindelijk worden.
Fysieke ontwikkeling die nodig is voor zindelijkheid
Het consultatiebureau houdt de eerste vier levensjaren grote afwijkingen van de gemiddelde leercurves in de gaten. Op de basisschool krijgt je kind een aantal keer een screening door een schoolverpleegkundige of -arts. Bij de test in groep twee vragen ze of je kind zindelijk is. De meeste kinderen zijn zodra ze naar school gaan overdag wel zindelijk, scholen eisen dit vaak ook. In principe zouden de meeste kinderen op vierjarige leeftijd minimaal overdag ook zindelijk moeten kunnen zijn. Hun zenuwstelsel heeft zich al zodanig ontwikkeld dat ze een volle blaas voelen. Vanaf dat moment kan een kind controle houden over de blaas, door de bekkenbodemspieren aan de spannen.
Leestip: handige tips tegen bedplassen van Dryly.
Richtlijnen voor zindelijkheid ‘s nachts
Is je kind op vijf- of zesjarige leeftijd ’s nachts nog niet (altijd) zindelijk? Dan hoeft er nog niet veel aan de hand te zijn. Zindelijk worden is zowel een fysiek als emotioneel proces, en geslacht en erfelijkheid spelen een rol in hoe snel een kind dit oppakt. Is je kind zes jaar en plaste hij of zij de afgelopen drie maanden nog minimaal twee keer per week in bed? Of is je kind zeven jaar en gebeurde dat minstens een keer per maand? Alleen in die gevallen is er echt sprake van bedplassen (enuresis nocturna), iets waar je samen met je kindje mee aan de slag kunt. Een incidentele keer in bed plassen valt hier niet onder, en daar hoef je dus ook geen actie op te ondernemen.
Een onbezorgd kind (en uitgeruste ouders)
Bepaalde maatregelen nemen om je kindje te helpen stoppen met bedplassen (zoals ’s nachts wakker maken om te plassen of het gebruik van een plaswekker) heeft voordelen voor iedereen. Allereerst moet je niet onderschatten hoe erg een kind zich kan schamen vanwege bedplassen. Deze angst kan hen zelfs zo beïnvloeden, dat ze bijvoorbeeld logeerpartijtjes uit de weg gaan. Daarnaast is het tot slot natuurlijk ook fijn dat je als ouder niet meer ’s nachts een bed moet verschonen.
Top Dossiers