Vitaminen en mineralen kunnen de symptomen van ADHD tegengaan, zo blijkt uit onderzoek van psychologen uit Nieuw-Zeeland. Het onderzoek werd uitgevoerd onder een groep volwassenen met ADHD. Zij kregen twee maanden lang voedingssupplementen. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat symptomen als hyperactiviteit, impulsiviteit en een slechte concentratie verbeterden dankzij de supplementen.

Voordelen van ijzer, calcium en vitamine D
Volgens de onderzoekers zou dit vooral te danken zijn aan de vitamine D, ijzer en calcium die toegediend werden. Die supplementen zouden namelijk de werking van de hersenen verbeteren. Andere supplementen die toegediend werden zijn vitamine B12, magnesium, zink en koper. Een aantal proefpersonen kregen een placebo toegediend.

Na acht weken bleken de proefpersonen die supplementen hadden gekregen een aanzienlijke verbetering te ervaren in hun concentratie, impulsiviteit en hyperactiviteit. Supplementen sorteren minder effect dan medicijnen, maar bieden wel een goed alternatief voor mensen die geen medicijnen kunnen gebruiken of liever voor alternatieve methoden gaan.

Minder ongelukken
Het nemen van supplementen of medicijnen tegen ADHD helpt niet alleen de symptomen te bestrijden, maar blijkt ook nog andere voordelen te hebben. Zo toonde een Zweeds onderzoek aan dat bijna de helft van de auto-ongelukken waarbij mannen met ADHD betrokken zijn voorkomen kunnen worden als zij medicijnen of supplementen gebruiken. Mensen met ADHD hebben sowieso een grotere kans op een ongeluk, maar met de juiste behandeling is die kans aanzienlijk terug te dringen.

Bron: BBC

Lees ook:
Deze medicijnen worden tegen ADHD gebruikt
Vitamine D aanvullen helpt niet alleen tegen ADHD-symptomen
7 verschillende manieren om voldoende vitamine D binnen te krijgen