Ex-kankerpatiënten zullen een ruimere toegang krijgen tot verzekeringen. Bij de aanvraag van een levensverzekering, wat ook wel een overlijdensrisicoverzekering wordt genoemd, hoeven ze tien jaar na genezing bijvoorbeeld niet te vermelden dat ze in het verleden deze ziekte hebben gehad. Een termijn van vijf jaar geldt voor ex-patiënten die jonger waren dan 21 jaar op het moment dat ze kanker kregen. Het Verbond van Verzekeraars is dit overeengekomen met minister Hoekstra van Financiën en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, oftewel NFK. Deze nieuwe regel gaat niet alleen voor een overlijdensrisicoverzekering gelden, maar ook voor voor de uitvaartverzekeringen. De regeling is ondertussen bekrachtigd door de ministerraad.

Schone lei beleid

Het Verbond van Verzekeraars is erg blij met de nieuwe afspraken, zo laat algemeen directeur Richard Weurding weten: “Het is goed nieuws dat ex-patiënten dankzij deze regeling een pijnlijk verleden echt achter zich kunnen laten. Dat ook uitvaartverzekeraars zich hierbij aansluiten, laat zien dat de sector dit ter harte gaat.” De nieuwe afspraken zijn gebundeld in het zogeheten ‘schone lei beleid’. Dit houdt in dat mensen die eerder kanker hebben gehad na een paar jaar bij het aanvragen van een uitvaart- of overlijdensrisicoverzekering beter toegang krijgen tot dergelijke verzekeringen. Dit termijn is dus vastgesteld op 5 of 10 jaar, wat afhangt van de leeftijd op het moment dat de patiënt ziek werd. Nadat het termijn afgelopen is zullen geen verhoogde premies berekend worden vanwege het medische verleden.

Januari 2021

Helaas duurt het nog wel even voordat de nieuwe regels van het schone lei beleid van start gaan. Desondanks zijn de verzekeraars en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties van plan om zo snel mogelijk te beginnen met het implementeren van de afspraken. Op het moment is de verwachting dat de maatregel ingaat vanaf januari 2021, maar dat is dus nog niet helemaal duidelijk. Ook werkt de NFK samen met het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Kankerregistratie om een overzicht te creëren met kortere termijnen voor bepaalde kankersoorten. Welke typen kanker op deze lijst komen is nog niet bekend, maar naar alle waarschijnlijkheid zal dit niet heel lang duren.