Eczeem gaat vaak samen met een extreem droge huid. Het is belangrijk om de huid vet en vochtig te houden met een vettende crème of zalf en eventueel een vettende badolie. Voorkom verdere uitdroging van de huid door niet te lang of te warm te douchen en gebruik een zeepvervanger in plaats van zeep. Vermijd producten met alcohol die de huid uitdrogen. Tegen de jeuk kan een jeukstillende crème worden gebruikt. De arts kan een huidmiddel met of zonder corticosteroïde voorschrijven. Corticosteroïden zijn medicijnen die zijn afgeleid van het hormoon cortisol, dat afkomstig is uit de bijnierschors (schors = cortex). Deze middelen remmen de ontstekingsreactie van de huid.

Veel ouders zijn huiverig voor de bijwerkingen van hormoonzalf. Hormoonzalven bestaan echter in verschillende gradaties. Om de eventuele bijwerkingen te beperken, moet de zalf dun worden opgebracht.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is eczeem niet besmettelijk. Je hoeft dus echt niet uit de buurt te blijven van iemand die eczeem heeft.