Jeuk is bij constitutioneel eczeem een belangrijk probleem. Wat de oorzaak is van jeuk is niet precies bekend. Bij mensen met constitutioneel eczeem wordt jeuk waarschijnlijk eerder en sneller geprikkeld dan bij gezonde mensen. De jeuk zorgt ook voor een reactie: krabben. Krabben bij jeuk is een soort reflex.
Krabben brengt slechts tijdelijke verlichting bij jeuk. De jeuk kan zo hevig zijn dat men de huid tot bloedens toe openkrabt. Dit maakt de huid extra kwetsbaar en bevattelijk voor bacteriën en schimmels, die kunnen daardoor makkelijker binnendringen. Hierdoor kunnen nieuwe irritatie, beschadigingen en infecties optreden, wat het eczeem en de jeuk weer kan verergeren. En een huid die herstelt van beschadigingen jeukt ook vaak weer. Zo ontstaat er bij eczeem een vicieuze cirkel: jeuk-krabben-jeuk.

Jeuk en jeukaanvallen

Bij constitutioneel eczeem is jeuk altijd aanwezig. Het jeukt altijd wel ergens, maar het is niet altijd jeuk die dwingt tot krabben of wrijven. Als men wel krabt dan gebeurt dat vaak bijna onbewust. In tijden waarin het eczeem erger is, wordt de jeuk meestal heviger. Deze jeuk treedt vaak in aanvallen op en is niet of heel moeilijk te weerstaan. Binnen enkele minuten breidt de jeuk zich over bepaalde lichaamsdelen of het hele lichaam uit. De aanvallen duren meestal een half uur tot een uur. Het is niet te voorspellen wanneer de volgende aanval intreedt. Soms is dat dezelfde dag nog, soms na enkele dagen of pas na enkele weken of maanden. De aanvallen treden vaak 's avonds op of in de nacht, met slapeloze nachten en oververmoeidheid tot gevolg.

Aan jeuk weinig te doen

Aan de jeuk is niet veel te doen. Maar er zijn wel enkele praktische tips om er voor te zorgen dat de jeuk vermindert of in ieder geval niet erger wordt.

  1. Het is belangrijk om uitdrogen van de huid te voorkomen.
  2. Douchen of baden: doe het niet te vaak, niet te warm en niet te lang. Hooguit 5 minuten.
  3. Gebruik geen of zo min mogelijk zeep, shampoo of badschuim.
  4. Gebruik dagelijks een neutrale zalf of crème.
  5. Vermijdt warmte (zon, centrale verwarming (zorgt ook voor uitdroging van de huid), transpiratie).
  6. Probeer stress, nervositeit, angst, opwinding, verveling, denken aan jeuk te beperken.
  7. Beperk beschadigingen van de huid (genezende wondjes, littekens, zonnebrand, krabsporen).
  8. Ben je bewust van je allergenen en beperkt die met maatregels in huis en voeding (huisstofmijt, boompollen en graspollen, dierlijke eiwitten (koemelk), plantaardige eiwitten (pinda, soja), haren en huidschilfers van dieren).
  9. Ontdek ook welke andere overgevoeligheden je hebt (andere, niet allergene prikkels, b.v.: chemicaliën, parfum, zeep, cosmetica, inkt, wol, rubber (latex), nylon).
  10. Onderdruk de jeukprikkels waar mogelijk. Bij hevige jeuk, zoals bij eczeem vaak het geval is, is het effect van pijnstillers echter niet erg groot. Tegen de jeuk bij eczeem worden vaak antihistaminica voorgeschreven. Antihistaminica gaan op plaatsen zitten waar anders de histamine gaat zitten. Daardoor kan de histamine haar werk (jeukprikkel afgeven aan de jeuksensoren) niet doen.