Beweging maakt het grote verschil. Een onderzoek onder honderdduizenden deelnemers wijst uit, dat zelfs geringe lichaamsbeweging de levensduur verlengt, en dit ongeacht of iemand overgewicht heeft, of slank is.

Dikke mensen die een beetje bewegen, leven zelfs langer dan ‘gemiddelde’ mensen die stilzitten. Dit bleek ui een Amerikaans/Scandinavisch onderzoek onder  ruim 650.000 deelnemers tussen de 21 en 90 jaar. Het onderzoek benadrukt het effect van ook lichte activiteit. Wie elke week rond de 75 minuten snel loopt, verhoogt zijn levensverwachting al met gemiddeld 1,8 jaar, meldt het tijdschrift “PLoS Medicine”.

Onderzoeker Steven Moore van het Amerikaanse nationale kankerinstituut gebruikte als criterium het BMI (Body Mass Index) dat lichaamsgewicht afzet tegen lichaamsgrootte.  Een BMI van 25 of hoger betekent volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) overgewicht, boven de 30 betekent obesitas. Mensen met normaal gewicht (BMI 18,5 tot 24,9) die niet bewegen, sterven gemiddeld 3,1 jaar eerder dan dikke actieve mensen (BMI 30 tot 34,9). Het grootste verschil bleef echter toch dat tussen (BMI boven 30) dikke inactieve mensen en slanke actievelingen. In die vergelijking  sterven zwaarlijvigen gemiddeld 7,2 jaar vroeger. Sterfgevallen beneden de 40 telden niet mee in het onderzoek, evenmin als ongevallen of ernstige ziektes bij jongeren.

Tuinieren en wandelen helpt

Deze resultaten kunnen inactieve mensen misschien overtuigen dat matige lichamelijke activiteit de gezondheid duidelijk verbetert, zelfs als ze er niet van afvallen. Matige activiteit, dat is bijvoorbeeld een paar stevige wandelingen per week, of regelmatig werken in de tuin. Hiermee is het zittende bestaan tot een echte risicofactor gebombardeerd, vindt ook professor Ingo Froböse, sportwetenschapper aan de Duitse Sporthogeschool in Keulen. Intussen is inactiviteit wereldwijd een groot probleem. “Actuele cijfers van het WHO laten zien dat jaarlijks 3,2 miljoen mensen sterven door lichamelijke inactiviteit.“

Uit het onderzoek blijkt weliswaar dat bewegen in het dagelijks leven bijzonder belangrijk is, maar echt gezond is alleen de combinatie van bewegen en een normaal gewicht.

Bron: Frankfurter Allgemeine

Lees ook:


hetkanWel
brengt optimistische journalistiek die jou helpt duurzame keuzes te maken. Met nieuwsberichten, praktische tips, interviews, vermaak en inspiratie schrijven wij met een tiental bloggers hoe de wereld groener, eerlijker en leuker kan.