Uit onderzoek blijkt dat mannen die veel tomaten eten over het algemeen vruchtbaarder zijn. Het lycopeen in de tomaten, dat ook zorgt voor de rode kleur, kan het aantal spermacellen met wel 70% doen vermeerderen. Deze conclusie is gebaseerd op het vergelijken van 12 verschillende onderzoeken die over de hele wereld werden uitgevoerd.

Uit al deze onderzoeken bleek dat lycopeen zorgde voor meer spermacellen, een hogere zwemsnelheid en een lager aantal abnormaal spermacellen. Ashok Agarwal, directeur van het Cleveland Clinic's Center for Reproductive Medicine en onderzoeksleider, gaf aan dat er een patroon zat in de manier waarop lycopeen de mannelijke voortplantingsorganen verbeterde. Andere onderzoeken hebben namelijk al laten zien dat lycopeen de kans op prostaatproblemen verkleint en de ontwikkeling van prostaatkanker vertraagt of soms zelfs stopt.

Proef
Het team van Agarwal is in navolging van dit onderzoek gestart met een proef waarbij mannen die last hebben van onverklaarbare vruchtbaarheidsproblemen lycopeen-supplementen krijgen. Naar verwachting zullen de eerste resultaten van deze proef volgend jaar bekend zijn. Agarwal: "Er is behoefte aan meer grotere proeven om de effecten van lycopeen op mannelijke onvruchtbaarheid te analyseren en de onderzoeken moeten laten zien welke patiëntgroepen het meeste voordeel hebben bij een behandeling."

Volgende stap
Als de proef meer duidelijkheid geeft over de beste manier om lycopeen in te zetten bij vruchtbaarheidsproblemen, kan de volgende stap gezet worden. Simon Fishel, mede-oprichter van de eerste IVF-kliniek ter wereld: "De volgende fase is het moeilijkst, namelijk het verhogen van het aantal zwangerschappen. Daarvoor is een erg groot onderzoek nodig waaraan veel mannen meedoen die vanuit een zelfde soort situatie komen."

Bron:Daily Mail 

Lees ook:

Tomaten beschermen de huid tegen zonlicht
Experimenteren met illegale erectiemiddelen? Je bent niet alleen
Sport maakt sperma sterker

Volg ons op Facebook en blijf makkelijk op de hoogte van de laatste nieuwtjes en acties!