Het gebruik van ontstekingsremmende middelen, zoals ibuprofen en diclofenac, kan de kans op hartproblemen vergroten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig en gedurende langere periodes gebruik maken van deze middelen, een grotere kans hebben op problemen. Dit gaat bijvoorbeeld om mensen die de middelen nemen tegen reumatoïde artritis.

Het onderzoek werd gebaseerd op 650 proeven die werden uitgevoerd onder meer dan 353.000 patiënten. Hieruit bleek dat dagelijks 2400mg ibuprofen of 150mg diclofenac gebruiken de kans op een hartaanval, hartstilstand of vroegtijdige dood met een derde toe liet nemen. Voor elke 1000 patiënten met een gemiddelde kans op hartproblemen zouden er drie zijn die een hartaanval kregen als ze deze doses gedurende een jaar tot zich namen. Een van deze drie mensen zou de hartaanval niet overleven. Volgens onderzoeksleider Colin Baigent lijkt dit een klein risico, maar hij vindt dat het aan de patiënt is om dit te bepalen.

Uit het onderzoek bleek ook dat het gebruik van ontstekingsremmende middelen een twee tot vier keer grotere kans op bloedende maagzweren of andere ernstige maag- en darmproblemen opleverde.

Betere behandelingen
Geen ontstekingsremmende middelen gebruiken is voor veel patiënten geen oplossing. Dr. Suzanne Steinbaum, preventief cardioloog bij Lenox Hill Hospital in New York City: "Gezien het feit dat ontstekingsremmende middelen behoren tot de meest gebruikte medicatie en de grotere kans op hartproblemen, hartstilstand, hartfalen en dood aanzienlijk is, kan dit onderzoek dokters helpen om te bepalen hoeveel medicatie het beste is voor patiënten, zeker voor diegenen die een grotere kans hebben op hartproblemen.

Bron:CBS News

Lees ook:

Werkloosheid vergroot kans op hartaanval
Tai chi is goed voor het hart
Feiten en fabels over 'goede' cholesterol