Hooikoorts. Ongeveer 20% van de Nederlanders kampt jaarlijks, in de lente en zomer, met hooikoorts klachten. Sommige mensen hebben er zelfs het hele jaar last van! Bij mensen met hooikoortsklachten reageert het menselijk lichaam heel erg heftig op stuifmeel. Jeukende ogen, een jeukend gehemelte, een verstopte neus en niesbuien behoren tot de meest voorkomende klachten.

Hooikoorts symptomen

Jeukende ogen, een jeukend gehemelte, een verstopte neus en niesbuien behoren tot de meest voorkomende klachten. Andere symptomen bij hooikoorts zijn:

  • Kriebelhoest
  • Branderige en tranende ogen
  • Gezwollen en rode ogen
  • Geïrriteerde en branderige keel
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid

Wat helpt tegen hooikoorts?

Er zijn zoveel verschillende middelen op de markt tegen hooikoorts, maar wat helpt nou wel en wat niet? Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, voor de een werkt iets beter als voor de ander. Tabletten, neusspray, rauwe honing, scutellariae… Iedereen heeft zo zijn voorkeur. Maar heb je al eens gehoord van Medical Taping bij hooikoorts? Grote kans dat jouw fysiotherapeut deze techniek al toepast. Medical Taping werd in 1998, in Europa, geïntroduceerd door FysioTape en is uitgegroeid tot een algemeen toegepaste methode onder fysiotherapeuten.

Hoe kan Medical Taping helpen bij hooikoorts?

Alhoewel Medical Taping nog niet wetenschappelijk bewezen is, zweert een groot deel van de hooikoortspatiënten en fysiotherapeuten bij deze hooikoorts behandeling.

Medical Taping is een therapie waarbij kinesiotape wordt gebruikt. De elastische tape heeft een ondersteunde werking op onder andere het spierstelsel, gewrichten en lichaamseigen genezingsprocessen. De therapie werkt vanuit de gedachte dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook het zelfherstellende vermogen van het lichaam stimuleert.

Vanuit deze gedachtegang zou Medical Taping via een externe huidprikkeling invloed uitoefenen op de, bij het behandelende gebied behorende, weefselstructuren van ruggenmergsegmenten. Kinesiotape stimuleert huidsensoren die het zenuwstelsel in het lichaam prikkelen en kan daardoor zorgen voor een kalmerende werking op het allergisch reactiemechanisme.

Testcase voor de toepassing

In 2016 en 2017 zijn pilots gedraaid waar in 2016 139 en in 2017 147 hooikoortspatiënten aan mee hebben gewerkt. De analyses werden uitgevoerd en gecoördineerd door behandelende fysiotherapeuten. Uit de testcases bleek dat zowel in 2016 als in 2017 84% van de deelnemers een vermindering van klachten ervaarde. Ander resultaten zijn:

  • Bij sommige symptomen werd een VAS-score van 80% behaald
  • Bij acht van de negen symptomen beduidende afname van klachten
  • Ook een significant verschil van alle symptomen waargenomen na tweede tapesessie
  • Na een derde tapesessie namen de klachten wel af, echter beduidend minder

Let wel: deze testcase legt geen enkele wetenschappelijke claim.

Ook benieuwd of Medical Taping jou kan helpen bij hooikoorts? Vraag jouw fysiotherapeut naar de behandelmogelijkheden.