In tegenstelling tot eerdere berichten, vallen de hooikoortsklachten dit jaar juist heel erg mee. Het Leids Universitair Medisch Centrum telde tussen 15 mei en 15 juli van dit jaar veel minder pollen in de lucht. Dat zou vooral komen door het droge voorjaar. Tijdens een droog voorjaar hangen er namelijk wel meer pollen in de lucht, maar groeit het gras minder hard, wordt er dus minder vaak gemaaid én worden er minder nieuwe pollen aangemaakt.

Het Leids Universitair Medisch Centrum meet al sinds 1976 hoeveel pollen er tussen 15 mei en 15 juli in de lucht zitten. Dit doen ze door middel van een speciale pollenval op het dak. Elke week wordt gekeken hoeveel pollen daarin zitten. Gemiddeld zijn dat er zo’n 3900, maar dit jaar werden er slechts 1689 geteld. Vorig jaar werden er zelfs nog minder geteld, vooral vanwege de koude maand mei.

Minder klachten
Dat er minder pollen in de lucht zitten blijkt ook de klachten die mensen doorgeven. Normaal gesproken geven hooikoortspatiënten hun klachten rond deze periode een score van 6 op een schaal van 1 tot 10. Nu kwam de teller niet hoger dan een 3,6 als gemiddelde score.

Het pollenseizoen duurt nog ongeveer een maand. Hooikoortspatiënten hoeven niet bang te zijn dat ze door de heftige regenval van de afgelopen periode ineens extra veel last zullen krijgen van pollen; de kans dat dit nog van invloed is, is minimaal.

Heb jij vaak last van tranende ogen? Misschien heb je last van hooikoorts. Test jezelf! Meer informatie over hooikoorts lees je in het dossier Hooikoorts.
-   
Bron:Nu.nl