Ondergoed, we dragen het allemaal. En het lijkt iets heel simpels, je trekt het aan voordat je in je kleding stapt. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat ondergoed je helpt gezondheidsproblemen te vermijden? Naast dat het kiezen van het juiste ondergoed van belang is voor een fijn draagcomfort, zorgt juist passende onderkleding er ook voor dat gezondheidsproblemen worden voorkomen. Hoe zit dat precies?

Het juiste ondergoed kan ons helpen gezond te blijven. Zo heeft ondergoed verschillende functies waar je wellicht nooit echt over na hebt gedacht. Het kiezen van het juiste ondergoed is dus van belang.

Verschillende functies

Zowel mannen ondergoed als vrouwen ondergoed hebben verschillende functies. Het begint bij comfort en hygiëne. Ondergoed is van oudsher ontstaan om zweet en afscheidingen op te vangen. Dit voorkomt dat het in aanraking komt met onze gewone kleding. Bijvoorbeeld boxershorts, slips, sokken en hemden vangen dit op. Daarnaast zorgt het voor ondersteuning. Ondergoed is gemaakt van een bepaalde structuur dat ondersteuning geeft aan mannelijke en vrouwelijke lichaamsdelen. Daarnaast heeft het een esthetische functie, want het oog wil ook wat. We zien verschillende materialen en ontwerpen terug in het modebeeld. De laatste jaren wordt er extra aandacht besteed aan ondergoed dat je figuur mooi vormgeeft en, waar nodig, corrigeert.

De juiste pasvorm en materiaal

De juiste maat is bij het kiezen van ondergoed van groot belang. Zit het ondergoed rond je middel bijvoorbeeld te strak? Dan kan dit het risico op maagzuur en reflux vergroten. Zit het juist om de benen te strak, bijvoorbeeld bij een boxershort? Dan kan dit de bloedsomloop beïnvloeden en leiden tot irritatie aan de huid, gevoelloosheid of tintelingen. Daarnaast speelt het materiaal een rol. Liefst kies je voor materiaal dat goed ventileert, de temperatuur reguleert (warmer als het kouder is en koeler als het warmer is) en vocht absorbeert. Het gebruik van katoen bijvoorbeeld vermindert het risico op bacteriën, schimmels en infecties. Heb je gesport? Dan scheidt ons lichaam zweet af. Ook in onze intieme zones. Ongeacht het materiaal is het belangrijk om je ondergoed na het trainen direct te verwisselen. Daarmee voorkom je achterblijvend vocht in de intieme gebieden en verminder je de kans op het oplopen van een infectie.

Stormachtige ontwikkeling mannen ondergoed

Als er nu één kledingstuk is dat zich de afgelopen jaren (en nog steeds) stormachtig ontwikkeld heeft, dan is het wel de onderbroek voor de man. Er is tegenwoordig volop aandacht voor het gebruikte materiaal. De mate van comfort is erg belangrijk geworden en dan hebben we het nog niet eens over de uitstraling die een moderne onderbroek voor de man heeft. Er is voor elke gelegenheid een geschikte onderbroek voor mannen. Ga je sporten of een dag uit? Dan kies je voor een andere soort onderbroek dan op een reguliere werkdag. Die keuze is er tegenwoordig ook, want het aanbod aan ondermode voor de man kan gerust gigantisch genoemd worden.

Boxershorts aan de top

De tijd dat de slip de meest gedragen onderbroek was, ligt ondertussen mijlenver achter ons. De slip is de leidende positie binnen mannen ondergoed allang kwijtgeraakt aan boxershorts. Mannen ondergoed in de vorm van boxershorts kun je weer onderverdelen in uitvoeringen met een korte pijp en met een wat langere pijp. Van deze twee uitvoeringen is in ons land de uitvoering met langere pijpen de meest gedragen uitvoering. Gek genoeg is dat iets dat per land verschilt. Zo geven mannen in Frankrijk bijvoorbeeld massaal de voorkeur aan trunks, de uitvoering met korte pijp. Met het vergroten van het aanbod is tegelijk ook de kwaliteit van mannen ondergoed sterk toegenomen. De man ervaart tegenwoordig ultiem draagcomfort. De opmars van de mannen onderbroek is een feit.